Hygge a domov

recenze

Hygge domov (2023) 4 z 5 / bookbug_cz
Hygge domov

Můžeme být díky domovu šťastnější? I tuto otázku si klade autor knížky Meik Wiking hned na úvodu a já se nemusím dlouho zamýšlet. Asi jsem při každém vlastním stěhování dbala na jakousi útulnost, která mě svým způsobem uklidňovala a pomohla mi s tím pravým odpočinkem. Nevím, jak to máte vy, ale já jsem přesně ten typ „skladovače“, který musí mít všude knížky, svíčky, zábavné hrníčky, cedulky nebo kolíčky. Barevnost a hravost je pro můj duševní klid celkem klíčová.

Hygge to má s tím designem trošku jinak, než mám v hlavě nastaveno já, ale hlavní cíl je dle mého skromného názoru poměrně stejný. Vytvořit si domov tak, abychom se tam cítili příjemně. Proto je fajn, aby si každý svůj dům či byt vytvořil podle takového designu, který se líbí jemu a na ostatní se moc neohlížel. Názory lidí jsou totiž hodně subjektivní a nikdo nemá patent na tu jedinou a správnou pravdu.

Knížka je rozdělena na několik kapitol, které nesou už samy o sobě dost zajímavé názvy. Wiking se věnuje prostoru pro hygge, Cézannově efektu, nebo si klade otázku, jak využít hygge při práci nebo při hraní. Vtipnou a nenásilnou formou popisuje, jak Dánsko v tomhle směru funguje. Všechno to milé a krásné doplňují fotografie, u kterých se budete usmívat.

Žiju v bytě už 9. rokem a za tu dobu jsem z něj udělala spíš městskou knihovnu. Musím tedy několikrát do roka šoupat s nábytkem a vše uzpůsobovat tak, abych se v bytě vůbec dokázala pohybovat. Hlavním důvodem však pro všechny ty změny je i fakt, že se tam prostě musím cítit dobře. Ať už s hrnkem kávy nebo láhví vína. Protože cítit se v pohodě je zkrátka nutnost.

Pokud jste fanoušky Dánska, hygge nebo jen chcete inspiraci pro bydlení či vlastní život, tuhle knížku můžu doporučit. Neříká vám, jak co máte dělat a jak se máte cítit. Jako by autor vyprávěl svůj vlastní příběh.


Hygge domov Hygge domov Meik Wiking

Hygge je umění navodit příjemnou atmosféru. Být s lidmi, které máme rádi, nebo jen v tichosti sami se sebou. Pocit, že jsme v bezpečí, chránění před světem a můžeme si dovolit polevit v ostražitosti. Hygge je pocit domova. Meik Wi... více


Komentáře (0)

Přidat komentář