Jak Čechoslovák zabránil vzpouře v Německu prozradí kniha V uniformě beránka

recenze

V uniformě beránka (2024) 3 z 5 / Terkaodkafe
V uniformě beránka

Zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Václav Jabůrek napsal historickou detektivku, kde jednu z hlavních rolí hraje město, ve kterém působí – Berlín. Ovšem příběh, který se v něm odehrává, se měl stát už před sto lety.

Novinář Jaroslav Lenz působí jako zahraniční dopisovatel českých novin v Berlíně. Spolu se svou ženou Anežkou se náhodou zaplete do vysoké hry. V Německu se totiž na pozadí hospodářské krize schyluje ke spiknutí. A v Československu si začínají myslet, že Jaroslav je špion.

V knize V uniformě beránka se čtenář spolu s hlavními hrdiny ocitá uprostřed německé hospodářské krize začátku 20. let 20. století. Vysoká inflace, nedostatek práce, potravin, lidé, co slibují rychlá a instantní řešení, davové psychózy. Vše to, co si pamatuje z hodin dějepisu, si tak tady díky podmanivému psaní Václava Jabůrka může dát do souvislostí. Díky tomu zvládne pochopit, co mohlo v Německu vést k nástupu fašismu. O to horší poznání je, když si uvědomí, že se v současné době ve světě dějí podobné věci, jak před sto lety. Z tohoto pohledu je kniha velmi aktuální, ač se její příběh odehrává před stoletím.

Jde poznat, že je autor z rozhlasového prostředí. Jeho věty jsou totiž krátké, úderné, zkrátka takové, které by se snadno nahlas četli do mikrofonu. Jazyk knihy je veskrze moderní, čte se tak velmi dobře. Příběh rámují i skutečné historické události, což mu dodává na realističnosti. Jen ta hlavní zápletka mi přijde mírně přitažená za vlasy. Román byl pro mě rozhodně silnější v popisu běžného života Němců než poté v té akční části. A zbytečně mi přišla upozaděná postava Anežky, což byla škoda. Autor má ovšem v plánu ještě další dvě pokračování, tak třeba se její charakter více rozvine.

Za krásnou obálkou, kterou musím pochválit, protože skvěle vystihuje dobu a prostředí, kde a kdy se kniha odehrává, stojí autorova manželka. Obálka určitě přispívá k tomu, že knihu v knihkupectví neminete. Byla by to škoda. Jedná se o vydařený debut a já jsem zvědavá na další autorovi literární počiny.

V uniformě beránka V uniformě beránka Václav Jabůrek

Německem zmítá inflace, zklamání z prohry a radikalismus. Manželé Lenzovi žijí v Berlíně i tak poklidně, dokud se neozve Jaroslavův přítel z války. Muž má informace o spiknutí, na kterém pracují Sověti a lidé kolem německého gener... více

Komentáře (0)