Jak nezaplatit Cenu
recenze
Cena adrenalinu (2011) / realphotoCena adrenalinu. Znělo to, jako když nad vámi učitel zdvihá káravý prst a varuje vás před "mladickou nerozvážností". Popravdě, o té knize jsem věděl několik let, než jsem ji vzal do ruky. Tušil jsem, že jako mladická nerozvážnost dopadne ve zpětném pohledu polovina mých vod. Nakonec zvědavost zvítězila.
Náplní knihy je dvaačtyřicet krátkých příběhů, z nichž každý popisuje nějakou rizikovou situaci na vodě. A na jeho konci je pokaždé bodový výčet chyb, kterých se účastníci dopustili. Do životů lektorů Vodácké školy záchrany je vepsal sám život a jejich konce si nikdo nevymýšlel, takže jsou někdy i syrové a drsné. Ale jejich příčiny nejsou vůbec bizarní. Začínají situacemi, které na vodě nás nebo naše kamarády potkávají den co den.
Úzká řeka, která meandruje a silný proud žene lodě pod vrbičky. Místo, kde se dno nečekaně prudce zvedá k hladině. Rodinky poprvé na vodě a vodáci s předpotopním vybavením na těžké řece, kteří přecení své síly. Zdraví, které selže v nepravou chvíli. Nezkušení instruktoři, špatná organizace výpravy a lidské chyby, to všechno vytváří příležitosti pro situace, na které se nezapomíná.
Čím jsem měl za sebou více stránek, tím více jsem si uvědomoval, jaké jsem měl v mnoha životních vodáckých situacích štěstí. Stačilo nestihnout se včas pořádně nadechnout. Stačilo, aby byl v řece šutrák tam, kde jsem plaval hlavou ke dnu. Stačilo, aby proud táhl jen o trochu víc doleva nebo doprava. Asi milionkrát. Stačilo, aby NĚCO BYLO JINAK.
Leccos z příběhů pro mě bylo poučné. Třeba jak nevinně může vypadat místo, které vás bez šance na odpor vcucne a vzápětí (se štěstím) vyplivne na druhé straně kamene. A kdy některé věci raději nezkoušet – nebo je aspoň pořádně promyslet.
Samotná kniha je moc pěkná, celobarevná a v tvrdé vazbě. Autoři se museli při platbě tiskárně pěkně prohnout. Znám to, sám jsem vydavatel. Dokonce konkurenční. Ale stejně její hodnota převyšuje mnohonásobně cenu, za kterou ji koupíte. Pokud tedy chcete vyjet na vodu, ať už poprvé, nebo posté, a máte dost pokory, abyste si z ní vzali to, co nabízí. Poučení a 42 příběhů, které si chcete raději přečíst, než je zažít.
Jedno vím jistě. Tuhle knížku jsem si měl přečíst už dřív. Nestal se ze mě po přečtení srábek, který se děsí každé peřeje a šlajsny zdolává přenášením. Ale došlo mi, že někdy je lepší mít nějaké pojistky. Myslet na nebezpečí předem a věci podle toho zorganizovat. Že se může stát spousta věcí, o kterých jsem netušil a že je dobře, když je v partě minimálně jeden, který si něco takového dokáže alespoň představit.
Kdybych chtěl bejt patetickej, tak řeknu, že přečtení téhle knížky jednomu z vás zachrání život. Jo, jsem patetickej. Myslím si to. A autoři knihy v to asi doufali také.
Pígo
Jiří Nosek
Cena adrenalinu kolektiv autorů
Cena adrenalinu souborem skutečných obvykle dramatických vodáckých příběhů z českých a zahraničních řek. Na 42 poutavých příbězích doplněnými přes 100 fotografiemi sami budete mít možnost posoudit, jak při nedodržování základních ... více