Jak se zorientovat v Zeměploše? Jak číst Zeměplochu?Co číst první?
recenze
Barva kouzel (1993) / katkaqSpíše, než recenzi tohle berte jako možný návod na to, jak se zorientovat v knihách o Zeměploše.
Nedávno se mě jeden můj známý zeptal, v jakém pořadí by měl číst knihy od Terryho Prachetta. Sama jsem ještě nepřečetla všechny díly tohoto počinu, ale už jsem pár hodin strávila dumáním nad touto otázkou a chci se s vámi o odpověď podělit. Jaké pořadí je to správné? Dle mého názoru je více možností, jak s touto sérií bojovat a věřte mi, že ten boj za to stojí. Zeměplocha je jedinečná a stejně tak je jedinečná každá její kniha.
1. ČÍST CHRONOLOGICKY
Můžete začít u první vydané knihy Barva kouzel a pak pokračovat Lehkým fantastičnem podle data vydání. I když tyto dvě knížky miluji, musím uznat, že mnohé čtenáře svojí bláznivostí mohou odradit dříve, než si zvyknou na Prachettův humor a psací styl.
2. ČÍST DLE POSTAV ČI TÉMAT
Zeměplocha je specifická košatostí témat, míst i postav. Věřím, že každý by našel aspoň jednu knihu, která by se mu líbila. Pro čtenáře, kteří již kousek tohoto nádherného světa znají, je tento postup optimální, pokud stojí jen o část se svými oblíbenými postavami. Volte podle své oblíbené postavy a čtěte knihy, ve kterých se s ní můžete znovu potkat. Na stránkách Terryho Prachetta si můžete stáhnout tabulku, kde je vše velmi přehledně rozděleno: https://www.terrypratchettbooks.com/wp-content/uploads/2020/04/DW-Reading-List-V5-Theme_Characters.pdf
Potom hezky znázorněné schéma najdete i na českém webu: https://www.discworld.cz/zemeplocha/o_zemeplose/
Pokud se vám nechcete hledat a překládat, tady to máte:
MĚSTSKÁ HLÍDKA – Stráže! Stráže! Muži ve zbrani, Nohy z jílu, Hrrr na ně, Pátý elefant, Noční hlídka, Buch!, Šnupec
INDUSTRIÁLNÍ REVOLUCE – Pohyblivé obrázky, Pravda, Podivný regiment, Zaslaná pošta, Nadělat prachy
SMRŤ – Mort, Sekáč, Těžké melodično, Otec prasátek, Zloděj času
PRASTARÉ CIVILIZACE – Pyramidy, Malí bohové
ČARODĚJKY – Čaroprávnost, Soudné sestry, Čarodějky na cestách, Dámy a pánové, Maškaráda, Carpe Jugulum
MRAKOPLAŠ A MÁGOVÉ – Barva kouzel, Lehké fantastično, Magický prazdroj, Faust Eric, Zajímavé časy, Poslední kontinent
Co když neznám žádnou postavu, a tak nevím co si vybrat?
V tom případě moc doporučuji začít buď Mortem nebo Soudnými sestrami (je to pouze moje preference, protože mám postavy z těchto knih moc ráda). Obě tyto knížky jsou průvodními knihami do jednotlivých „minisérií“, které jsem výše rozepsala. Díky nim si můžete v Zeměploše "namočit palce u nohou", aniž byste museli rovnou skočit do jejího víru.
Na závěr ještě přidám seznam knížek, které doporučují jako první na této stránce: https://www.discworldemporium.com/content/6-discworld-reading-order
- Mort, Zaslaná pošta,Soudné sestry, Malí bohové
A pokud byste si chtěli vybrat dle vašich zájmů:
Pro hudebníky: Těžké melodično
Pro filmové nadšence: Pohyblivé obrázky
Pro divadelní nadšence: Maškaráda
Pro reportéry a novináře: Pravda
Pro vojáky: Podivný regiment
Pro policisty a milovníky draků: Stráže! Stráže!
Pohleďme...
Tam přichází želva, Velká A’Tuin, a pomalu se prodírá mezihvězdnými proudy, nemotorné končetiny obaleny jinovatkou zmrzlého vodíku a prastarý krunýř zbrázděný krátery po dopadu meteoritů. Oči velikosti moří, zakalené revmatismem a prachem rozpadlých asteroidů, upírá neochvějně k Osudu.
Tak do toho :)
Barva kouzel Terry Pratchett
Ve světě, který leží na krunýři obrovské želvy, se vydává na cestu rozverná, temperamentní a neuvěřitelně výstřední výprava. Setkáte se s čarodějem Mrakoplašem, naivním turistou Dvoukvítkem, jehož Zavazadlo za ním běhá jako pes na... více
Komentáře (4)
Přidat komentářJá jsem kdysi začala Erikem a než jsem se "včetla" chvilku to trvalo, Mrakoplaš se holt nazařadil vysoko v žebříčku mých nejoblíbenějších zeměplošských postav, ale Zavazadlo a všechen ten inteligentní humor všechno zachránily :-D Pak jsem to vzala chronologicky a občas to trošku bolelo, protože právě úvodní knihy jsou o Mrakoplašovi. Každopádně jakmile jsem naplno vplula do příběhů s kapitánem Elániem a poručíkem Karotkou, božským Vetinarim, nedostižným Smrťem a zejména se seznámila s nejúžasnějšími čarodějkami včele s famózní Esme Zlopočasnou, už jsem byla chycena. Je to láska na celý život. Takže rozhodně doporučuji všemi deseti a hlasuji pro variantu začít podle toho, co Vás zaujme, ať už to budou postavy nebo témata - za mě jsou top rovněž Mort, Čaroprávnost, Stráže! Stráže! nebo Malí bohové.
Já četl chronologicky a musím se přiznat, že ta "původní/starší" Zeměplocha se mi líbila víc. Jako kdyby se 'Pohyblivým obrázky' posunula ze středověku do novověku. Předtím to bylo víc fantasy laděno, potom víc do humoru. Čím pozdější díly byly, hlavně čarodějky, tím byly témata vážnější. Celá linie ohledně Toničky Bolavé už byly spíš smutné čtení, až na jisté, trapné elementy. Taky proměny v sérii Městské hlídky byly už moc. Jsem sám, kdo má ten pocit?
Jinak osobně doporučuji číst také chronologicky, nemyslím, že by čtení dávalo moc smysl, vzhledem ke změnám Zeměplochy, kdybyste třeba četli Čarodějky a pak naskočili na Mágy. Nehledě na to, že střídat témata je celkem fajn. Osobně si nedokážu představit, že bych Čarodějky nebo Městskou hlídku dočetl, kdybych to bral v kuse po sérii.
Díky za nasměrování. Na Pratchettovky už se nějakou dobu chystám. Brácha ji míval plnou knihovnu.
Dlouho jsem se rozmýšlel, lakali mě čarodějky a Smrť, ale nakonec jsem se rozhodl pro chronologický postup, už jen kvůli seznámení a orientaci na Zeměploše. A navíc si myslím, že kdybych si vyzobal ty nejlepší kousky a pak se vracel ke zbytku, už bych byl asi né tak nadšen.. Takhle jsem se naopak mile pobavil s Barvou kouzel a pomalu se to bude stupňovat a bavit víc a víc.....