Mata Hari byla jako mladá dívka už v šestnácti letech znásilněna svým ředitelem na škole. Jelikož nebyla sama, tak se s ostatními dívkami se rozhodly, že to nikomu nepoví. Aby z toho neměly větší problémy, za které si vlastně nemohly. Když Mata Hari vyrostla, přečetla si inzerát v novinách o jednom důstojníkovi, který hledá pohlednou manželku. Sliboval cestu do Indie. To jí velice zlákalo, na inzerát odpověděla a než se nadála byla vdaná a v Indii, kam se velice těšila. Ovšem okolnosti byly úplně jiné. Manžel na ní nebyl tak hodný, bil ji, znásilňoval ji, ponižoval ji. Připadala si bezcenná, připadala si jako kus hadru. Netoužila po takovém životě. Otěhotněla a narodila se jí dcera. Doufala, že se manželství spraví, že na ní bude její manžel hodnější a bude trávit více času doma. Zase se mýlila. Většinu času trávila doma se svou dcerkou a služebnictvem okolo. Později se ji narodil syn, kterého ovšem zabila jedna ze služebných. Poté při jedné párty byla svědkem sebevraždy ženy důstojníka. To urychlilo její rozhodování utéct pryč. Nechala všechno za sebou, i svou dcerku a utekla do Paříže.
V Paříži se začala živit jako tanečnice, která odhalovala své tělo pro muže i ženy. Pro Francii to bylo něco nového, takže Mata Hari byla velice oblíbená a žádaná. Spala s nejvýše postavenými muži Francie, i s těmi méně postavenými. Proslula se svou prostitucí. Tanec ji naplňoval a sama o sobě říkala, že žila svobodným životem. Po letech o ní přestal být takový zájem a jakýsi muž za ní přišel s návrhem, aby šla tancovat do Německa. Neváhala a vyrazila na cestu. Nevěděla do čeho se pouští. Při příjezdu do Německa viděla zástupy vojáků, netušila co se děje. Začala první světová válka. Netrvalo dlouho a vojáci Matu Hari zajali a uvrhli do vězení s odůvodněním, že je tajnou špionkou, která vysílá tajné informace ze země. Opravdu? Vždyť ona jen tančila v salonech, nic nedělala a skoro s nikým nemluvila, tak kde je spravedlnost? Ve vězení se rozhodla napsat deník o svém životě, protože chtěla aby její jediná dcera znala pravdu. Mata Hari chtěla, aby její dcera věděla, jaká doopravdy byla.
Mata Hari byla odsouzena jako špionka, byla odsouzena za zradu země ve které momentálně přebývala.
Příběh ne napsaný podle skutečných událostí. O to více se mi příběh líbil. Knihu jsem přečetla během dvou dnů. Přestože hned na začátku je napsáno, jak to s Matou Hari skončí, musela jsem číst dál, abych její životní příběh znala s každým detailem. Je to možná neuvěřitelné, ale do této doby jsem o Matě Hari neslyšela a kniha pro mě byla krokem do neznáma. Nikoliv přešlap. Kniha se mi velice líbila, veliké plus přikládám fotografiím, které byly v knize dodány. Matu Hari mi tím přiblížily ještě víc. Prosím, přečtěte si tento příběh, je dobré znát příběhy lidí, kteří to v období války neměli úplně jednoduché.
Vyzvědačka Paulo Coelho
V Coelhově románu Vyzvědačka ožívá skutečný příběh Maty Hari, slavné kurtizány obviněné ze špionáže, která byla před sto lety popravena pro velezradu. Mata Hari byla tanečnice, šokující a těšící publikum za první světové války, a ... více