Jediný důvod, proč včas vracet knihy..
recenze
Čtyři po půlnoci II. - Policajt z knihovny / Sluneční pes (2002) / Pafka643King je v hororovém žánru doma, jako jen málokdo. Má svůj osobitý styl a jeho knihy nás děsí již několik desítek let. Za tu dobu toho napsal opravdu hodně.
Čtyři po půlnoci je soubor čtyř děsivých novel, které u nás naleznete rozdělené na 2 samostatné části. Druhá z nich obsahuje povídky: Policajt z knihovny a Sluneční pes. Před každou z nich je autorův komentář ohledně okolností vzniku.
POLICAJT Z KNIHOVNY:
Vracejte knihy včas! To by vám nejspíš řekl Sam Peebles. Pronesl by to se zvláštním varovným podtónem, ze kterého by vás dost možná zamrazilo.
Sam totiž jednou dvě knihy ztratil. Prapodivná knihovnice ho důrazně varovala, ale on její slova nebral vážně. Proto k němu domů přišel knihovní policajt a nesmlouvavě pravil. "Máf čaf do půlnofi. Koukej je vrátit!"
Nebohý Sam tak má necelý den, aby vše napravil. Situace je kritičtější, než si Peebles zprvu připouští. Jenže tohle není vtip.
Jaké temné tajemství skrývá historie Juncon City? Proč nikdo nechce mluvit o Ardelii Hortzové? Co s tím vším má společné špinavý Dave? A jaká byla doposud Samova poslední zkušenost z knihovnou a jejím Policajtem?
Děj poměrně zajímavý a měl překvapivé rozuzlení, ale bohužel je někdy zbytečně natažený. Tato hluchá místa působí rušivě.
Rozuměl jsem Samovím reakcím na absurdní situace i Davově tajnůstkářství. Zprvu mě trochu vytáčela Naomi, ale posléze jsem si navykl i na ni.
SLUNEČNÍ PES:
Chtěli by jste polaroid? A co třeba Kevinův Sun 660? Myslím, že raději ne. Tento prokletý přístroj, který vám ihned po vyfocení fotku vyvolá, je vskutku ďábelského ražení. Na fotografickém papíru zachycuje toulavého psa. S každou další fotkou se pejsánek přibližuje a vypadá čím dál méně přátelsky.. Po polaroidu zatouží Reginald "táta" Merrile. Vidí v něm možný výdělek. Tentokrát se ale trochu přepočítal..
Sluneční pes je o poznání kratší. Bohužel ani zde nechybí pár slabších pasáží. Téměř od začátku je vám jasné, do jaké kritické scény příběh směřuje. Zde mi trošku nesededělo jednání Kevinova otce. Přišlo mi trochu násilně naroubované tak, aby to prospělo záplete. Novela je propojením mezi dalšími Kingovými knihami: Temná půle a Nezbytné věci. Tyto příběhy neznám, ale časem se k nim určitě propracuji.
V porovnání s první částí Čtyři po půlnoci se dostavilo menší zklamání. Policajta z knihovny a Slunečního psa řadím spíš ke slabším kouskům. Mohou za to především, několikrát zmíněná hluchá místa.
70%
Váš Dave Duncan
Čtyři po půlnoci II. - Policajt z knihovny / Sluneční pes Stephen King
Tento svazek je druhou částí knihy Čtyři po půlnoci, která u nás vyšla rozděleně. Obsahuje novely Policajt z knihovny a Sluneční pes. Policajt z knihovny je příběhem Sama Peeblese, realitního a pojišťovacího agenta, který si k... více