Máte rádi viktoriánské detektivky?
Ann Granger má totiž sérii s Lizzie a Kdo hledá pravdu? je její 8. část.
A mě tento díl utvrdil v tom, že si seženu i předchozí části .
Příběh nás zavede do roku 1871, kdy Lizzie má doprovodit na “ozdravný pobyt, k jižnímu pobřeží Anglie, tetu Parryovou.
Co by mohlo být lepší než čerstvý vzduch, klidné prostředí a pár týdnů odpočinku?
Bude vše tak idylické, jak se zdá?
Kniha začíná poklidně, kdy teta Parryová k sobě pozve Lizzie na návštěvu. Jejímu manželovi Benovi je už tehdy jasné, že po ní něco bude chtít - a je to tak. Chce od ní na pár týdnů doprovodit na “ozdravný pobyt do sídla jejích známých (Hammetových) v New Forest.
Lizzie se nechce nechávat Bena tak dlouho samotného, ale jemu to přijde jako dobrý nápad, aby si Lizzie odpočinula.
Tak se spolu vydají na cestu (i když se Lizzie skutečně nechtělo, jelikož když v místě byla naposledy, došlo tam k vraždě), ještě je doprovází paní Nugentová - nazvěme ji třeba komornou tety Parryové.
Den po příjezdu jsou Lizzie s tetou P. pozvány na večeři k sousedům Hammetových - k bohatému velkostatkáři, siru Henrymu Meagerovi.
Na takové návštěvě by nebylo nic divného. Tedy pokud by následujícího rána nebyl Henry nalezen mrtvý.
Ve své vlastní posteli.
Úmrtí otřese celou vesnicí a Lizzie, ačkoliv sobě (a především Benovi) slíbila, že se do ničeho nezaplete, začne svým bystrým pohledem sledovat všechny podezřelé stopy.
Skrývala / skrývá snad rodina sira Meagera nějaké tajemství? Kdo mohl mít motiv Henryho zavraždit?
K vyšetřování se nakonec přidává i Ben, který je detektivem Scotland Yardu. S Lizzie totiž tvoří perfektní tým - ona má skvělou intuici a on bohatě přispívá svým metodickým přístupem.
Zjistí, co se v New Forest děje? A proč tam dochází k vraždám?
Autorka mě svým stylem psaní nadchla, její styl je plynulý, poutavý a plný skvěle navozené atmosféry.
K tomu přispívá skvěle vykreslené postavy i prostředí.
A Lizzie jsem si navíc skutečně oblíbila, především díky její odvaze a intuici. Není klasickou ženou té doby, která by jen stála po boku ostatním, ale aktivně se zapojuje do veškerého dění.
Napětí je dávkováno postupně a nutí číst stranu za stranou. A mohu prozradit, že závěr mě překvapil, neodhadla jsem, co se v New Forest stalo .
Odhadnete to vy?
Pokud milujete detektivky, určitě si knížku přečtěte, věřím, že vás nezklame!
Kdo hledá pravdu? Ann Granger
Na jaře roku 1871 doprovází Lizzie Rossová svou ctihodnou tetu Parryovou na ozdravné cestě k jižnímu pobřeží Anglie. Lizziein manžel Ben musí kvůli vyšetřování ve Scotland Yardu zůstat ve městě, a tak klade své ženě na srdce, aby ... více