Kdo se sveze Na jedné vlně?

recenze

Na jedné vlně (2021) 4 z 5 / Suzanne
Na jedné vlně

Sedmnáctiletá Bailey Rydellová se po rozvodu rodičů přestěhuje za otcem do Kalifornie. A má tu jednu tajnou misi – najít Alexe, filmového nadšence, s nímž si už nějaký ten pátek dopisuje po internetu, jenže on ji chce poznat naživo…

Bailey ale nesnáší konfrontace, má ráda věci pod kontrolou a navíc potlačuje emoce a nenavazuje snadno vztahy s lidmi. Takže Alexovi zatají, že se přestěhovala do města, kde bydlí. Místo toho se rozhodne, že si v malém kalifornském městečku zahraje na soukromého detektiva a podle střípků informací, které jí o sobě Alex prozradil, ho najde dřív, než se osobně sejdou na letním filmovém festivalu.

Kromě detektivního vyšetřování si taky Bailey musí najít brigádu o letních prázdninách a její táta jí pomůže sehnat místo v Jeskyni, místním paláci postaveném dvojicí výstředních milionářů, kteří v něm zřídili podivné muzeum všeho možného. A tam se Bailey setká se sekuriťákem Porterem. Porter je sice hezký, ale taky si z ní pořád utahuje a děsně jí leze na nervy.

Porter není doopravdy protivný a nesnesitelný, ale prostě rád šprýmuje a Bailey to moc nepobírá, takže jí to vytáčí, protože se kvůli němu věčně cítí nepříjemně. Ale co se škádlívá, to se rádo mívá… Jenže co si má Bailey počít s Alexem, zvlášť když pořád netuší, kdo to ve skutečnosti je?

Jenn Bennettová má čtivý, ale nikoliv přehnaně jednoduchý styl. Na jedné vlně je prostě hezky promyšlená, dobře napsaná a poctivá romance (nejenom) pro náctileté. V knize nechybí humor, nějaké to tajemství a traumatické zážitky z minulosti. Nicméně i tak Jenn Bennettová drží vyznění příběhu na té romantické, oddychové vlně. V daném subžánru poměrně neotřele zpracovává i některé scény, jako jsou například ty sexuální nebo ono velké závěrečné odhalení (které pro čtenáře velké není, protože autorka od začátku pracuje s tím, že čtenáři je jasné, kdo Alex je).

Na jedné vlně mi svou atmosférou přímořského městečka, poctivým a propracovaným stylem připomnělo Instant karmu od Marissy Meyerové. Marissa Meyerová ale proplétala celým příběhem nenásilně téma ekologie, Jenn Bennettová se tradičně věnuje traumatům z minulosti.

A právě ty traumatické události jsou pro mě kamenem úrazu. Na můj vkus jich tam totiž moc – žralok, střelba, nevěra, drogy a bůhvíco ještě. Ve výsledku to nepůsobí reálně a vzniká z toho místy divný pelmel. Navíc ani ta záležitost s Alexem a filmy není v příběhu úplně dobře využitá a Na jedné vlně by fungovalo i bez téhle zápletky.

Nicméně i přes tuhle zbytečnou překombinovanost se mi Na jedné vlně opravdu líbilo a čtení jsem si užila. Od Jenn Bennettové v českém překladu vyšla už kniha Kudy ke hvězdám, které mě anotací nijak zvlášť nezaujala, ale teď si říkám, že se po ní možná mrknu. Navíc jsem četla v angličtině i její urban fantasy Kindling the Moon, která je taky moc dobrá, takže je škoda, že nějaké nakladatelství u nás nevydává i její knihy pro dospělé. Nicméně pokud v českém překladu vyjde další autorčina kniha z žánru young adult contemporary, tak po ní určitě hned s chutí sáhnu, protože Na jedné vlně bylo velmi milým překvapením.

Na jedné vlně Na jedné vlně Jenn Bennett

Bailey „Mink“ Rydellová miluje klasické filmy a právě strávila několik měsíců zamilováváním se do vtipného filmového geeka, kterého zná jen online pod přezdívkou „Alex“. Teenagery dělí dvě odlišná pobřeží, dokud se Bailey nepřestě... více

Komentáře (1)

Hanetka
30.06.2021

Nejspíš se dočkáte... už na nás v mailovém šuplíku čeká překlad Chasing Lucky.