"Když se nepoučíme z historie, jsme odsouzeni k tomu ji opakovat."
recenze
Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ (2021) / insta.knihaPRO VŠECHNY ŽENY DONUCENÉ STÁT SE ŽENAMI PRO ÚTĚCHU ...
Co lidé dělají lidem ..
Díky mé zvědavosti jsem se po hlavě vrhla do této knihy. Snažím se těmto tématům a celkově knihám o válce vyhýbat o to víc jsem teď ráda, že jsem vyšla z pomyslné komfortní zóny a přečetla si příběh "Ženy pro útěchu".
Jak samotná anotace napoví, tak je Anna adoptovaná. Líbil se mi leč krátký pohled toho, jak "můžou" vnímat děti svoji adoptivní a biologickou rodinu.
To, že ne každý koutek, každá část v celé zemi je čistá, dokonale upravená, už všichni víme. O to víc jsem ráda, že je na to poukázáno i v knihách. Ani v Koreji tomu není jinak, opět nám to otevře oči, protože tu "pravou" kulturu poznáme právě díky těmto "zákoutím", cestičkám, které jsou schované a musíme se vydat až za "hradby" centra.
Autor odhaluje strašlivou kapitolu lidských dějin, kapitolu, o které jsem doposud věděla jen velmi málo. Poutavým způsobem vysvětluje historii Koreje ve druhé světové válce a v její nejdůležitější fázi po ní.
Zcela šokovaná jsem si v této knize přečetla životní příběh Hong Čehi, která byla jako mladá dívka nucena spolu se svou sestrou sloužit japonským vojákům a důstojníkům jako takzvaná "utěšitelka", což samozřejmě nebylo nic jiného, než nucená prostituce. Měly by mladé dívky a ženy utěšovat muže? Kdo prosím utěšoval utěšitelky? Muselo to být strašné, čím si ty ženy musely projít.
Díky vypravování (ich-formou) příběhu, jsem vše dokázala dobře sledovat a byla jsem tímto příběhem okouzlena, ale především zasažena. Hluboce na mě zapůsobila síla této ženy, která toho tolik zažila, i když jako fiktivní člověk.
Všechny postavy, byly tak reálně popsané, že jsem věřila všemu, co je potkalo. Věruhodné byly i popisy míst, místností, čtenář si je dokáže představit, i když v tomto příběhu, jsem se snažila vše co nejméně představovat.
Díky krátkým kapitolám a stylu psaní autora, jsem měla knihu za pár dní přečtenou, ale je pravda, že jsem si i tak dávala "pauzy" na zrealizování toho, co jsem přečetla.
Konec příběhu jsem si nesmírně užila a doufala jen v to nejlepší. Při posledním odstavci jsem díky slzám, které se mi draly z očí pomalu ani na slova neviděla.
Jedinečný, dojemný příběh o historii, na kterou by se nemělo zapomínat.
"Když se nepoučíme z historie, jsme odsouzeni k tomu ji opakovat."
George Santayana
Osobně tuto knihu nepovažuji za snadnou, ale mohu ji doporučit každému, kdo se chce dozvědět trochu více, co je shrnuto do naprosto dojemného příběhu – o utěšitelkách.
Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ William Andrews
Příběh dívky, která skončila v japonském válečném nevěstinci. Dvaadvacetiletá Američanka Anna Carlsonová se vydává do Koreje, aby našla svoji biologickou matku. Když se dozví o její smrti, zdá se, že pátrání je u konce – dokud ... více