Kniha, která vás provede dobrou společností.

recenze

Smrt múz (2012) 5 z 5 / deniska89
Smrt múz

Dnes tu pro vás mám hodnocení knihy, ke které jsem se dostala díky Čtenářské výzvě . Přesněji řečeno, kvůli zadání "Kniha od autora mladšího 30 let". Jistě by se takových knih našla celá řada, ale dostala se ke mně recenze právě této knihy a já se rozhodla, že to ona bude na mém seznamu.

Mimořádný, originální, naučný i poučný román. Stačilo by shrnutí tohoto díla jen v pár slovech? Rozhodně ne. Pokud nejste jen příležitostný čtenář, ale literatura vás opravdu fascinuje, zajímá vás, jak díla vznikají a jaký život prožívají umělci, nejen spisovatelé, tak toto je kniha pro vás jako dělaná.

Děj sleduje život fiktivní, na první popis nudné postavy s tuctovým jménem John Smith. Provádí nás Skotskem, Francií a okolím v 19. století a postupně nás seznamuje s nejedním velikánem, tamní literární scény.

Já už si dlouho myslím, že umělci jsou zvláštní. Jejich vnímání světa je ovlivněno jejich nadáním. Když John Smith popisoval, že se svými literárními postavami žije a radí se s nimi, opravdu mě tím potěšil. Tak nějak jsem si to celou dobu představovala. =)

George Gordon Byron, Sir Walter Scott, James Hoog, John Gibson Lockhart, Charles Dickens, Victor Hugo a další. To je vybraná společnost, nemyslíte?

Dějová linie plyne příjemně a přirozeně, díky květnaté češtině, velkému množství přímé řeči, která je mimochodem založena na skutečných výrocích a rozhovorech, a zajímavým tématům knihy, jakými bujarý život umělců, filosoficky různorodé pohledy na život, literární nebe či nemoc zvaná Smrt múz zajisté jsou.

Napsat tak zdařilou knihu v poměrně nízkém věku, je podle mě uznání hodné a já se těším, co dalšího si pro nás autorka připraví.

Smrt múz Smrt múz Marie Michlová

Po několika letech přichází nakladatelství Torst s novým prozaickým debutem zásadního významu. Román Smrt Múz Marie Michlové (* 1989), studentky historie na pražské Filozofické fakultě, je skvěle napsanou prózou založenou na mimoř... více

Komentáře (0)