Kniha plná tajomstiev

recenze

Vražedná léčba (2015) 4 z 5 / Mia0201
Vražedná léčba

Od poslednej časti takejto životaschopnej trilógie som očakávala trochu viac. Čo sa týka dejovej línie som vcelku spokojná. Autor má kreatívne myslenie a celkový námet na príbeh "bez minulosti s jej dôsledkami" ma neskutočne bavil. Bavilo ma sledovať Thomasa, ako nevie kým bol, kto je a čo všetko pravil.

Autorovi kvitujem, že aj keď nás to všetkých zaujíma, nedovolil nám nazrieť do minulosti, ktorá ostala zahalená a tajomná, čím dodáva knihe ešte väčšiu atraktivitu. Na jednej strane túžime vedieť všetko a na druhej sú tajomstvá, ktoré som si na knihe toľko obľúbila. Páči sa mi spracovanie postáv, že nič nie je čierne alebo biele, nikoho nemáme prestretého ako na dlani. Aj hlavná postava, ktorej sme celý čas videli do hlavy skrýva tajomstvá, ktoré neodhalíme.

Bohužiaľ, som jemne sklamaná z spracovania. Mám pocit akoby autor vymyslel väčší príbeh ako dokáže úplne spracovať, čo je veľká škoda. V niektorých častiach som mala pocit akoby bol sám toľko zabratý do deju, akoby zabudol, že mi ostatní mu nevidíme do hlavy - preto by som niekde uvítala viac opisov a konkrétnejšie prepojenia. bohužiaľ, čakať, že "uvidíme to, čo vidí on" je nerozumné a dopriala by som trochu miesta pre zbežné opisy nie len akcia za akciou.

Čo sa týka deju, akčnosťou a rýchlosťou deju nás autor nesklame. Avšak nezastaviteľný dej mi miestami vadil, ktorý akoby vytváral až monotónnosť - nemyslím, že dej je nudný alebo sa vlečie, ale neustála akcia nás oberá o chvíle, kedy sa nám má zastaviť srdce a následne divoko rozbúchať, pretože kniha núti naše srdcia tĺcť po celý jej čas, čo je (bohužiaľ) nereálne. Pokojné stavy takmer chýbajú alebo sú ostro ohraničené medzi dejom a prídu mi krátke a umelé, len vsunuté a preto mi kniha niekedy nepripadá úplne zladená a celistvá.

Som už zvyknutá, že záverečné diely takýchto kníh sklamú a ani tu to nebolo výnimkou. Čo však kvitujem je záver, pri ktorom sa mi páčilo, že autor nepoužil klišé s liekom ale nechal svet "zaniknúť". Páči sa mi myšlienka, že nie všetko dokážete ovplyvniť a že bojovať s veternými mlynmi sa neoplatí. Že nie všetko, sa vždy dá zachrániť. Mŕtve postavy mi chýbajú. Musím uznať, že v tomto autor vybral správne. Čo sa týka Newta, spracovanie okolo jeho smrti sa mi páčilo. Nech už si myslíte, čo chcete, po jeho smrti som si Thomasa obľúbila ešte viac. Smrť poslednej postavy ma zároveň prekvapila a neprekvapila. Tesne pred koncom som sa zamyslela čo s ňou bude, no a autor ma nenechal dlho čakať. Nech už je názor na ňu akýkoľvek, táto postava bola tajomstvom, ktoré sa neodkrývalo ale prehlbovalo a nakoniec ma mrzelo, že som o ňu prišla. Odhalila časť jej osobnosti a ja dúfam, že ju nikdy neodhalíme celú a aj naďalej ostane záhadou. Mrzí ma, že to dopadlo práve takto, tak tesne pred koncom ale bolo mi jasné, že táto postava (kvôli deju) nemá budúcnosť.

Bola to kniha plná tajomstiev, mnohých stále neodkrytých a napriek vlastnej neodbytnej zvedavosti ako sa dej vyvíja ďalej dúfam, že mi autor nedá šancu sa to dozvedieť (pretože ak mi ju dá, pochybujem že sa ovládnem). Bojím sa, že ďalšia kniha by mohla byť skôr marketingový ťah ako radosť pre čitateľov a ako sa hovorí, v najlepšom treba prestať. A najviac čo neznášam, sú umelé diely vyžiadané masou. Tak ako všetko aj príbeh má svoj koniec a pokiaľ nie je váš, nemáte právo určovať kedy to bude.

Vražedná léčba Vražedná léčba James Dashner

Konec řady se blíží. ZLOSIN vzal Thomasovi vše. Ale je to konečně za nimi. Zkoušky jsou po posledním testu kompletní. Přežijí? Co ZLOSIN neví, je to, že Thomas si pamatuje mnohem víc, než si myslí. A je toho dost, aby věd... více

Komentáře (0)