Kniha s jedinečným obsahem
recenze
Šantaram (2015) / DreamingAdieO knize jsem slyšela poprvé, když mi na ni najednou vyskočila soutěž. Po přečtení anotace jsem věděla, že kniha bude stát za to. A víte co? Měla jsem pravdu. Že kniha je bestsellerem jsem zjistila, až když jsem ji držela v rukou a pořádně si ji prohlížela, ale ani trochu mě to neudivilo. Tak trochu jsem to čekala.
To, že je kniha unikát, poznáte už jen pouhým pohledem. A jakmile ji otevřete, už ji nebudete chtít zavřít. Musíte uznat, že název není zrovna nejpřitažlivější a obálka ve vás vyvolá pocit, že spíš jde o nějakou knihu plnou návodů na to, jak žít skvělý život. Opak je pravdou. Obsah je jedinečný.
Možná si říkáte, že je kniha dost dlouhá, a že se snad na cestě k jejímu konci unudíte k smrti. Věřte mi, že tak to určitě nebude. Kniha vás vtáhne do děje jako žádná jiná, naprosto vás pohltí. Dá se to přirovnat k vlaku. Beze spěchu nastoupíte, ale jakmile se vlak rozjede, už není možné vystoupit, dokud znovu nezastaví. A přesně takhle jsem se cítila, když jsem četla Šantaram. Jako kdybych seděla ve vlaku, jenž jel vysokou rychlostí, a i když jsem chtěla vystoupit, nemohla jsem. Nešlo to. Nemohla jsem se od ní odtrhnout ani i když jsem chtěla a potřebovala. O dost mi zkrátila dobu spánku.
Tato kniha vás donutí se na věci dívat z jiného úhlu než je pro vás obvyklé, je brilantně napsaná. Chvílemi se i budete ptát sami sebe, jak je vůbec možné, že tohle všechno se přihodilo jedné o sobě.
Všechno a všechny v knize jsem si okamžitě zamilovala. Je opravdu těžké slovy vystihnout, jak je tato kniha skvělá. Vlastně víc než skvělá, mnohem víc než to. Podle mého názoru je dokonalost jen iluze, za kterou se spousta lidí slepě žene, ale můžu říct, že tato kniha se dokonalosti přiblížila tak moc, jak to jen jde.
Během čtení je nutné dávat větší pozor, a tak možná nebude vyhovovat všem, ale mně se teda víc než líbila. A tak nemůžu dát nic jiného, než plný počet hvězdiček. Vám ji vřele doporučuji.
Šantaram Gregory David Roberts
Hlavní hrdina převážně autobiografického románu Šantaram přilétá do Bombaje, aniž kdo tuší, že jeho příjezdu předcházel útěk z přísně střežené australské věznice, kde si odpykával devatenáctiletý trest za loupežná přepadení. Loupi... více