Knižní recenze od R

recenze

Vyhoďme ho z kola ven (2001) / Reniee
Vyhoďme ho z kola ven

Příběh vypráví o muži jménem Randle McMurphy, který aby se dostal z pracovního tábora, předstírá duševní chorobu. Tím se dostane do sanatoria pro duševně nemocné. Zde se ale odmítá podřizovat nemocničnímu režimu a pravidlům a bojuje se sestrou, paní Ratchedovou, které přezdívají "Velká sestra". Ta se, ale porazit jen tak nenechá a vede s McMurphym válku, která se dotýká i ostatních pacientů. Jak to nakonec dopadne a kdo tuhle válku vyhraje, to si musíte přečíst sami, pokud se nenecháte odradit mou recenzí a knihu se rozhodnete přečíst.
Vypravěčem je "náčelník", indián pan Bromden, který předstírá, že je hluchý a němý, tím pádem ví o všem, co se kolem něj děje.
A teď tedy mé pocity z této knihy... Kniha se mi nečetla nejlépe a abych řekla pravdu měla jsem co dělat, abych jí dočetla. Musela jsem se k ní dost přemlouvat, ale nakonec jsem ráda, že jsem vytrvala a dočetla, protože knížku jsem si pořídila jen díky čtenářskému klubu, a tak jsem to prostě nechtěla vzdát.
Kniha mě nebavila a určitě už ji nikdy nebudu číst znova a ani ji nijak zvlášť doporučovat. Neříkám, že byla úplně špatná, téma příběhu zajímavé bylo, ale prostě to nebyl můj šálek kávy, co se týče stylu psaní. Tím pádem nebyla pro mě čtivá a stála mě dost přemáhání.
Jediné, co mohu pochválit, je obálka knihy, která je zajímavá, barevná a vytištěna na nestandartní papír.
Tato kniha je i zfilmovaná pod názvem "Přelet nad kukaččím hnízdem". Film jsem neviděla, ale určitě jej zhlédnu, protože mám takový dojem, že se mi bude líbit víc, než se mi líbila/nelíbila kniha. Jak jsem napsala... téma příběhu zajímavý je, ale styl, kterým je knížka napsaná odradí nejednoho čtenáře, proto si myslím, že film bude schůdnější alternativa.
O své dojmy z filmu se s vámi určitě také podělím

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Již klasický román o vzpouře jednotlivce proti mašinérii společenského systému. Kniha byla v roce 1975 zfilmována Milošem Formanem. Román je o dělníkovi jménem Randle McMurphy, který se rozhodne předstírat šílenství, aby se dostal... více

Komentáře (0)