Konečně pohádky z jiných úhlů pohledů
recenze
S láskou tě nenávidím - 13 povídek o ničemnosti (2018) / simi28Snad každý z nás má nebo měl rád pohádky. Většina končí šťastně. Princ potká princeznu, zachrání ji a žijí šťastně až do smrti.
Představme si ale, že by se pohádky obrátily naruby. Co kdyby se zloduši a podvodníci ocitli ve stejné situaci jako naši stateční a urození rytíři? Mají srdce až tak zahořklé, jak se může na první pohled zdát? Co je vedlo k tak zlým činům?
Na téhle knize se podílelo 13 nejslavnějších autorů a 13 nejvlivnějších booktuberů ze současnosti. Proto jsem se rozhodla, že vám každou povídku důkladně představím.
1. Krev Imuriv
Renée Ahdieh
Renée Ahdieh můžete znát pro velmi populární retelling Pomsta a rozbřesk. Já jsem ho ještě nečetla, ale po téhle povídce to hodlám napravit.
Hlavní hrdina se jmenuje Rhone a žije v království, kde už po staletí vládnou ženy. Celý život musí být svědkem toho, jak se jeho mladší sestra připravuje na vládu a on jen nečině přihlíží. Nakonec mu nezbude nic, než se jen své sestře motat pod nohami a dělat jí obyčejného poskoka.
Tato povídka se mi velmi líbila. Oblíbila jsem si jeho starší sestru, která vládnout nechce, ale Rhone ji přesto nenávidí.
2. Jack
Amerie
To byla podle mě jedna z těch slabších povídek. Už od mala jsem totiž nepřilnula pohádce Jack a fazole.
Jack je zde vykreslen jako zloděj. Potkává se zde s osamělou obrní a snaží se ji okrást. Zároveň ji ale pomáhá vypořádat se se strachem a ona se do něj tak nějak zamiluje. Konec je ale opravdu povedený a hlavní hrdince jsem fandila.
3. Gwen a Art a Lance
Soman Chainani
Na povídku od Somana Chainaniho jsem se velmi těšila díky jeho úžasné Škole dobra a zla.
Je vyprávěna pomocí textových konverzací mezi hlavní postavou Gwen a ostatními.
Tato povídka se mi opravdu líbila díky svižnosti i příběhu. Gwen je skutečně záporná postava. Ráda manipuluje s lidmi, aby dosáhla svého a hlavou ji prolétávají velmi sobecké myšlenky.
4. Shirley a Jim
Susan Dennard
Shirley je obyčejná holka. Jim je nejzáhadnější kluk na škole a zároveň i podvodník. A přesto se do sebe zamilují.
Nemohu si pomoci, ale Shirley a Jim se mi jeví jako normální young adult příběh o trablech v dospívání. Ano, konec je neobvyklý, avšak do tohoto žánru mi moc nezapadal. Jinak je to ale příjemná povídka a já jsem si ji užila.
5. Chvála drobných radostí
Sarah Ennion
Příběh je vyprávěn o dívce Sigrid, která oplývá mimořádnými schopnostmi. Ty ale potlačuje a má jediného kamaráda, podivína Thomase. Spolu se vydají po stopách záhadné výpravy. Skončila totiž před lety záhadnou tragédií a oni se jí rozhodnout objasnit.
Konec je tentokrát velmi silný a donutil mě přemýšlet, kdo tu byl ve skutečnosti ten pravý padouch.
6. Mořská čarodějnice
Marissa Meyer
Na Mořskou čarodějnici jsem se těšila snad nejvíce díky mé skvělé zkušenosti se stylem psaní autorky. A opravdu, tato povídka byla úplně dokonalá a pro mě nejlepší.
Vypráví skoro stejný příběh jaký se stal Malé mořské víle, ale vypravěčem je sama čarodějnice Nerit.
Marissa Meyer dokázala mistrovsky popsat, jak se charakter Nerit mění. Její činy nebyly zpočátku vůbec zlé. Bývala to obyčejná dívka. Nikdo ji nechápal, všichni se jí posmívali a když už si myslela, že potkala někoho, kdo jí má rád takovou jaká je, tak ji jenom ranil a ona se stala ještě více terčem posměchu.
Nerit mi přirostla k srdci, bylo mi jí tak líto a její chyby bych jí i odpustila. Konec mě zasáhl a fandila jsem ji do poslední věty. Přesně tak jsem si osud Mořské čarodějnice představovala. Bravo.
7. Krásný jed
Cindy Pon
Další skvělá povídka řadící se k mým nejoblíbenějším. Sledujeme zde osud Medúzy zasazený v čínské mytologii ještě v době, kdy byla jen normální dívka. Mej Feng jsem si zamilovala a ten strastiplný osud jsem ji nepřála. Vidíme tu, jak může být i bohyně krutá a nespravedlivá a já jsem ji z duše nesnášela.
Autorka se nezabývá jen zlomenými srdci, ale zabrousila i do velmi vážného tématu a zasadila ho do příběhu nevinné dívky.
8. Umíráček
Victoria Schwab
Jak už název napovídá, tato povídka je velmi pochmurná a ponurá. Je o samotné Smrti v podobě kostnatého chlapce. Je tu vidět, jak si vybírá svou mladou oběť, která si za svůj život toho prožila už dost. Konec je skvěle napsaný a perfektně vymyšlený. Převládá tu tajemno a napětí jako v Divoké písni od Victorie Schwab. Akorát mi přišlo, že zrovna Victoria potřebuje mnohem více stránek na to, aby dokázala vyjádřit vše, co vyjádřit chtěla. Ale i tak úžasné.
9. Marigold
Samantha Shannon
Stydím se, že jsem ještě nepřečetla Kostičas. Po Marigold ale budu muset, styl psaní mě velmi zaujal.
V této povídce se dozvídáme o tajemné královně elfů, která již spoustu let unáší dívky do svého království, lesa. Když ale unese princeznu Alice, rozhodne se její matka smlouvat o výměně. Alice se jí vrátí, ale elfí královna si smí vybrat libovolnou dívčí duši a unést ji.
Povídka Marigold obrací naruby snad všechna nevyřčená pravidla o "správné" pohádce. Mluví se zde o důležitém tématu i v dnešní společnosti, což mě velmi zaujalo a donutilo mě přemýšlet o rozuzlení celého děje ještě pár minut.
10. Ty, ty, pořád jen ty
Adam Silvera
Příběh Ty, ty, pořád jen ty se zaobírá Amandou, alias Slate, světoznámou dealerkou paměťových drog, Tyto drogy s lidmi dělají neuvěřitelné, až děsivé věci. Z tohoto důvodu je Slate stejně tak uznávaná jako nenáviděná. Pořádají se na ní hony, ale i tak ve svém obchodu pokračuje dál a dává svým klientům možnost na nový život. Neposlušnost se ale trestá horší věcí než je sama smrt.
Hlavní hrdinka Slate je sice zločincem, i přesto mi ale byla velmi sympatická. Máme tu totiž možnost nahlédnout do její minulosti a odhalit, proč se chová takto nemilosrdně.
11. Julian proti všem pravidlům
Andrew Smith
Hlavní hrdina Julian se záhy zdá jako obyčejný puberťák. Až na to. že je nenápadným vrahem, kterého nikdo nemůže usvědčit. Zabíjí totiž jen svým přáním. Když si přeje něčí smrt, prostě se to stane. Pokaždé jinak, ale vždy ta daná osoba za záhadných okolností zemře.
Julian je skutečným psychopatem, což můžete již při čtení druhé věty zpozorovat. Tato povídka se u mě řadí k těm slabším. Porovnání s ostatními byla podle mě horší a tolik mě nezaujala.
12. Indigo a stín
April Geneviere Tucholke
Indigo a stín je na motivy Krásky a Zvířete, takže ji snad nemusím moc představovat. Akorát je vyprávěna z pohledu Gastona. Ten chce ulovit Zvíře řádící v lesích již několik let.
Proto je hlavní hrdina opravdu nesnesitelný. Ty padouchy v předešlých povídkách mám většinou ráda díky jejich smutným osudům a životním chybám.
Tady jsem ale Brahama alias Gastona nenáviděla a pokaždé, když promluvil o své kráse a zámožné rodině, jsem ho měla chuť zabít.
Možná kvůli tomu mě Indigo a stín tolik nezaujala. Rozuzlení je zajímavé, pokud jste ale trochu všímaví a když se poučíte z konců minulých příběhů, tak konec odhadnete po prvních pár stranách.
13. Sera
Nicola Yoon
Příběh vypráví o matce a jejích dvou dcerách, Callie a Seře. Callie je milé děvčátko. Rádo si hraje s panemkami, nosí šatičky a pořád se usmívá.
Sera je ale jiná. Na pískovišti pozoruje se zaujetím, jak se kluci perou, z panenek si dělá vojáky na bitevním poli a každému způsobuje jen samé problémy.
Její matka se sebe samu snaží přesvědčit, že má ráda své dcery stejně, ale Callie ji byla vždy milejší. Nutí se, aby projevovala tu samou náklonnost vůči druhorozené Seře, i přesto k ní mateřskou lásku pořád necítí.
Zajímavá povídka. Pokud se divíte, co to je za jméno, zkuste si přečíst Sera pozpátku.
Při čtení jsem často přemýšlela, kdo tu je ten pravý padouch. Sera? Holka, co už od malička slýchá jen porovnávání s její dokonalou starší sestrou?
Matka? Zoufalá matka, která se kvůli Seře dostává do potíží a snaží se jí milovat?
Tato povídka se u mě řadí k těm mírně nadprůměrným, i když mi nezapadá do žánru pohádek.
Celkové shrnutí
Dlouho jsem se po dočtení rozhodovala, kolika hvězdami knihu ohodnotím. Nakonec jsem si vybrala čtyři z několika důvodů.
Neskutečně se mi zamlouval námět. Bavilo mě přemýšlet, kdo tu je ten pravý zloduch, proč mu vůbec fandím a jak moc se hrdinové od těchto postav odlišují.
Na druhou stranu mi tu pořád chyběla ta "knižní jiskra". Ano, bavilo mě to, ale nemůžu říci, že by se mi tento příběh zaryl do paměti nebo mě nějakým způsobem ohromil. Postrádala jsem tu vygradování a pořádný "wow" závěr, který by mě dostal.
Nic takového se bohužel nekonalo.
Některé povídky byly zkrátka slabší než ostatní a neudržovaly tak mou pozornost. Nedělalo mi problém knihu zaklapnout a věnovat se povinnostem.
I přesto mě S láskou tě nenávidím nezklamala. Některé příběhy mě opravdu zaujaly a donutily mě se nad nimi posléze pozastavit.
Určitě doporučuji
Závěrečné hodnocení : 75%
S láskou tě nenávidím - 13 povídek o ničemnosti * antologie
Soubor třinácti povídek o literárních záporácích od nejlepších YA autorů současnosti. V této jedinečné antologii se spojilo třináct nejlepších autorů young adult literatury s třinácti vlivnými booktubery, aby společně sepsali pří... více