![Půlnoční ulička Půlnoční ulička](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141685/pulnocni-ulicka-141685.jpg?v=1380542095)
Vždycky mě zajímala magie a nadpřirozeno. Po škole jsem spěchával domů, abych v televizi stihl epizodu Čarodějek, v knihkupectvích jsem kupoval knížky o záhadách a čarodějnictví a v kalendáři jsem si označil všechny pohanské svátky.
Teď jsem se do té doby jakoby vrátil, neboť jsem si v kalendáři označil 30. září a do knihkupectví jsem vyrazil pro knihu s čarodějnickou tematikou – Stín noci od Debory Harknessové.
Když jsem před dvěma lety jedním dechem zhltnul její prvotinu, Čas čarodějnic, obdivoval jsem autorčin cit pro historické detaily, originální postavy a čtivou zápletku. Jediná chyba byla, že kniha skončila v nejnapínavějším. A tak jsem musel na další dobrodružství Matthewa a Diany čekat doteď.
Upír a čarodějka se ze současnosti dostávají do roku 1590, tedy do doby, kdy v Anglii vládla královna Alžběta a ve střední Evropě Rudolf II. Obě tyhle historické postavy v knize vystupují a kromě nich taky Christopher Marlow, rabi Löw, Tadeáš Hájek z Hájku nebo Edward Kelley.
Jakožto českého čtenáře mě omráčilo vyobrazení rudolfinské Prahy: alchymistické laboratoře, bublající zkumavky, šustění stránek starých knih… Potěšilo mě, že na rozdíl od jiných amerických spisovatelů rozlišuje Malou Stranu a Staré Město, věrně popsala Nerudovu – pardon, tehdy ještě Ostruhovou – ulici a kouzlo křivolakých pražských uliček.
Ze Stínu noci jde poznat, že Deborah Harknessová knihy miluje stejně jako její čtenáři. A miluje taky historii a přírodu. Při čtení čtenáři popisuje vůni podzimního listí, chlad vánočního večera i probouzející se voňavé květy na jaře, jako by svět byl jedno velké kouzlo…
Pokud vás tedy nadpřirozeno a čarodějnictví, alespoň trochu zajímá, přečtěte si Čas čarodějnic a hned sáhněte po Stínu noci. Uděláte si tak báječný kouzelný podzim!
Město, kde Claire Danversová studuje na univerzitě, sice ovládají upíři, ale příměří mezi živými a mrtvými poskytuje relativní bezpečí. Na chvíli. V okolí se objevují mrtvá lidská těla, pronásleduje ji psychopat a starověká pijavi... více
Komentáře (2)
Přidat komentář![Babouš Babouš](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/1567/m_babous-65b50ba22aca7.png?v=1706363811)
Nenechte se zmýlit tím obrázkem. Je to recenze na Stín noci, ale buďto mně, nebo adminovi se nějak podařilo to přiřadit ke špatné knize...
![Babouš Babouš](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/1567/babous-65b50ba22aca7.png?v=1706363811)
Babouš také napsal
![Náš svět je vlastně ještě celkem v pohodě! Náš svět je vlastně ještě celkem v pohodě!](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350921/dnesek-neni-naposled-F2J-350921.jpg?v=1505542499)
![Jedničky a nuly. Kdo je víc? Jedničky a nuly. Kdo je víc?](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347293/nuly-bj8-347293.jpg?v=1500544219)
![Minimalistický dům. Maximální teror Minimalistický dům. Maximální teror](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345924/ta-prede-mnou-Wz1-345924.jpg?v=1499005281)
![Švédský thriller, který má nebezpečně blízko k realitě Švédský thriller, který má nebezpečně blízko k realitě](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347161/tekuty-pisek-OGG-347161.jpg?v=1499198786)
![Výlet na Ostrov počmáraných blahovičníků Výlet na Ostrov počmáraných blahovičníků](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339692/posledni-vyroci-5AD-339692.png?v=1491896099)
A to tedy dost špatně :)