Kukačka: dojmy z knihy

recenze

Kukačka (2014) 4 z 5 / Babouš
Kukačka

Kukačka je kniha Karoliny Limrové, kterou vydal Ikar ve své Edici do kabelky. Už název edice naznačuje, že jde o čtení určené spíše ženám. Moje máma ale zrovna čte něco jiného, a tak jsem si Kukačku vzal jako čtení do MHD já.

Hlavními hrdiny jsou sedmnáctiletá Marie Dobsonová - kapsářka, zlodějka, no prostě dívka, kterou bych si k tělu blíže nepustil - a Aaron Collins - osmadvacetiletý podnikatel, jemuž se doláče jen sypou.

Marie je při jedné své loupeži zadržena Helen Kingovou, majitelkou velkého řetězce benzinových pump, která ji učiní nabídku: buďto Marie skončí na policii, nebo podstoupí několik plastik a bude se vydávat za její dceru Pamelu, která ve skutečnosti umírá.

Helen chce své benzinové pumpy prodat a právě Pamela má skrze svatbu s Aaronem tento obchod stvrdit. Marie se tedy stane Pamelou. Najednou se ocitá ve světě horních deseti tisíc, který je však nejen plný pohádkového luxusu a pohodlí, ale také intrik.

O kvalitě českých autorů si mnoho iluzí nedělám, Kukačka se však k mému překvapení četla skutečně lehce. Než jsem se nadál, byl jsem na straně 170 a vztah mezi "Pamelou" a Aaronem se zajímavě vyvíjel dál a dál. V polovině knihy ovšem nastane zvrat, taková trapná situace, která Marii i Aarona staví prakticky zpátky na začátek, do bodu nula.

Proto mi druhá polovina knihy přišla zdlouhavá a méně poutavá. Postavy, které jsem si oblíbil, se trápily a ne a ne dojít happy endu. Ten nakonec přijde, ale přijde mi, že jde o čtení zbytečně natahované.

Trochu mě mrzí, že autorka knihu zasadila do Chicaga. Klidně by se totiž mohla odehrávat v Praze a myslím, že by našemu hlavnímu městu slušela víc.

Závěr? Romantický příběh s trochou napětí, živými postavami, ale s přepálenou délkou. Jako čtení do tramvaje ovšem super.

Kukačka Kukačka Karolina Limrová

Sedmnáctiletá Marie žije na ulici a živí se, čím se dá – především krádežemi. Při jedné z nich je chycena, ale místo, aby byla předána policii, dostane na výběr. Když se bude vydávat za Pamelu Kingovou, dědičku sítě čerpacích stan... více

Komentáře (0)