Historický román, Císařský kurýr Marie Terezie, zachycuje životní příběh Šimona Vidláka. Šimon se narodil ve Svatoslavi a zde prožil i své dětství.
Ze Svatoslavi také pochází Šimonova dívka Tereza. Osud však mladým milencům nepřeje a jejich cesty jsou nedobrovolně rozděleny.
Šimon, odvážný rakouský husar miluje svoji panovnici a je ochoten za ni položit život. Přesto se po střetnutí habsburské armády s pruským vojskem u Chotusic rozhodne zběhnout.
"Šimon uslyšel, jak nechal Lotrinský troubit k ústupu. V tu chvíli se Satanovi podlomila přední kolena a padal k zemi. Šimon se překulil přes koňskou hlavu. Stačil si ještě uvědomit, že byl jeho kůň zasažen kulkou. Koňská hlava dopadla na kámen, jehož špice mu vypíchla z hlavy oční bulvu. Dopadla kousek před obličej ležícího Šimona. Nadzvedl opatrně hlavu a uviděl kolem sebe jen pruské vojáky. Věděl, co to znamená. Jestliže nebude dělat mrtvého, dostane do hlavy ránu pažbou nebo bajonetem. Poslední smrtelný úder. Lehl si na bok, zvrátil hlavu, otevřel oči a snažil se nedýchat. Pruský voják na něho chvíli hleděl, Šimon strachy pohnul víčkem."
Až na pár drobných výjimek má mladý muž štěstí. Pomocí nových přátel se ukrývá mezi mnichy rajhradského kláštera a poté na Špilberku jako dozorce. Později se Šimon stává velmi úspěšným císařským kurýrem.
Autor líčí kurýrovu dobrodružnou cestu do Svaté země, kde má vyzvednout vodu ze svaté řeky pro křest potomků arcivévodského habsburského panujícího rodu.
Nicméně sláva není vše a Šimona dožene minulost. Bude mít i tentokrát štěstí a vyhne se trestu?
Děj se větví do několika zajímavých příběhů. Další postavou, která odhalí svůj osud je Šimonova Terezka. Čtenář také nahlédne do života židů. Zde bych vyzdvihla citlivé vykreslení markantního rozdílu mezi bohatými a chudými. Autor zde nastínil těžké živoření nemajetných židů v ghettech.
Román je zasazen do doby vlády Marie Terezie. Popisuje smrt císaře Karla VI., nástup vlády Marie Terezie, bitvy o rakouské dědictví, korunovaci Františka Štěpána, sňatkovou politiku Marie Terezie, dekret, který měl odsunout židy z Čech a Moravy, reformy a mnoho dalších historických mezníků.
Marie Terezie je v této publikaci zachycena jako panovnice, ale také jako člověk. K lidu měla blízko, zato českým pánům nemohla zapomenout zradu. Bojovala také proti zbytečnému plýtvání šlechty.
Roli manželky neměla jednoduchou. Manžel Marie Terezie si nedělal hlavu s věrností. Panovnice přehlížela zálety Františka Štěpána Lotrinského a po jeho smrti na jeho avantýry s jinými ženami dokonce zapomněla.
V neposlední řadě byla matkou. Svoje děti nadevše milovala a přála si, aby byly šťastné.
V románu má zastoupení i soukromá pošta Marie Terezie.
Kniha je doplněna citáty významných osobností. V samotném příběhu se také objevuje mnoho slavných postav.
Autor díla má neobyčejný cit podat historická fakta nenásilnou formou. Text je nesmírně čtivý. Čtenáři nezůstane osud jednotlivých postav lhostejný. Ve čtení bude poháněn napětím a zvědavostí. Samozřejmě nechybí láska a nečekané zvraty. Ve vyprávění májí své místo rovněž záporné postavy.
Šimon mi byl sympatický. Líbila se mi jeho bezmezná láska ke koním. Další část, která mě v knize zaujala, se týkala bylinek a léčitelství.
Obálka je nádherná a také se pro mě stala prvním impulsem pro výběr této tvorby. Zobrazuje obrázek jediné vládnoucí ženy na českém trůně, hlavu černého hřebce a letní rezidenci Habsburků - Zámek Schönbrunn.
Knihu vřele doporučuji milovníkům historie a dobrodružství.
Císařský kurýr Marie Terezie Zdeněk Grmolec
Věčné téma – vztahy mezi rodiči a dětmi – se táhne jako vodící nit novým historickým románem Zdeňka Grmolce. Prolínají se v něm osudy Šimona Vidláka, příslušníka zchudlého rodu pocházejícího ze Svatoslavi na Třebíčsku, barona von ... více
Komentáře (2)
pěkná recenze :-) Doporučuji ti i autorovu předchozí knihu Pod křídlem anděla, kde se autor víc zabývá židy a jejich postavením ve společnosti a hlavně jsou zde postavy, které pak hrají i z nemalé části hlavní podstatu této knihy.
Já sama jinak kurýra dočítám, tak jsem velice zvědavá, jetsli bude konec také tak dramatický jako u anděla.
Medvědářka: Děkuji. Kurýr byla moje prvotina od Zdeňka Grmolce. Jeho styl psaní mě velmi zaujal, určitě se podívám i po jeho ostatních dílech, takže děkuji i za doporučení. :-)