LABUŤ A LOVEC

recenze

Labuť a lovec (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Labuť a lovec

105/2024
LABUŤ A LOVEC
JIŘÍ BŘEZINA
Nakl. VYŠEHRAD
Rok vydání 2024
160 stran
5*/5

Pravěký muž, Lovec, uznávaný díky svým schopnostem zajistit tak moc důležité maso, ulovit cokoliv, nebát se ničeho...

Jednoho dne uloví Labutí dívku...rozhodne se, že se stane jeho ženou... Přivede ji mezi své Říční lidi... Nepřijmou ji, bojí se jí, je jiná, přinese do osady neštěstí... Pryč s ní...

Stále ještě jsem se nedostala k detektivkám pana Březiny, tak jsem si řekla, že zkusím jeho nejnovější kousek, ze kterého sice nepoznám, jaké ty detektivky budou, ale KONEČNĚ si od něj něco přečtu.

Na sotva 160 stránkách dostanete příběh, kde spoustu toho zůstane nevyřčeno, skryto mezi řádky, budete muset hledat, dobře vnímat, ale když to najdete a pochopíte, budete bohatě odměněni.

Pravěká doba je dobou, ve které by nikdo z nás žít nechtěl, ale tady byla vylíčena mnohdy tak krásně poeticky, že bych se tam snad i vydala na výlet.

Je vidět, že pan autor poctivě studoval, díky čemuž se o době mezolitu i spoustu dozvíte.

Doba to byla krutá, ale návrat do ní byl ve své podstatě velmi idylickým a také poučným. Jejich život byl úzce spjat s přírodou, s jejími neměnnými cykly, žili v souladu s ní, vážili si jí a přijímali vše, co jim mohla dát. Zároveň však dokázali být krutí bez výčitek svědomí, ale museli, jinak by nepřežili, přežije totiž pouze ten nejsilnější.

LABUŤ A LOVEC je útlounká a maličká knížečka, vymazlená záležitost z edice Tvář. Knihy z této edice je radost číst, mít je v ruce a kochat se vždy dokonalým grafickým zpracováním.

Teď už mi zbývá jediné, kouknout se konečně i na autorovy detektivní záležitosti. A pokud je zde někdo, kdo ještě stále váhá, zda bude kniha pro něj, přiznám se, že netuším, ale rozhodně za zkoušku to stojí. Já zkusila a byla lapena.
(ČERVENEC 2024)


Labuť a lovec Labuť a lovec Jiří Březina

Tam, kde se dnes leskne hladina Lipna a zvedají se šumavské kopce, se před tisíci lety rozprostíralo území mezolitických lovců. Jeden z posledních ostrůvků původního lidského způsobu života ale musel dříve nebo později čelit nově ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář