Labyrint: Útěk
recenze
Labyrint: Útěk (2014) / WaverKniha Labyrint: Útěk je jednou z oblíbených novinek z nakladatelství Yoli, která se těší velké oblibě a velice pozitivní odezvě. I mě Labyrint zaujal, takže jsem si ho přečetla, ale rozhodně se neřadím k nadšencům, kteří tuto knihu zbožňují.
Když jsem začala číst, připadala jsem si jako naprostá husa. Jako by mě autor vhodil do světa, kde bych se jakože už měla orientovat a vědět co je co, kdo je kdo a co se děje, jenže já to prostě nevěděla. Šíleně jsem tápala a připadala jsem si - přesně jak jsem psala - jako naprostá husa, což mi okamžitě komplikovalo čtení. Ale dobrá, v průběhu čtení se čtenář většinou do příběhu dostane, pochopí ho a vžije se do něj, řekla jsem si. Bohužel se tak nestalo. Po obrovské vlně pozitivní odezvy na tuto knihu jsem očekávala něco skutečně dobrého, opravdovou knižní ''pecku'' - ale nakonec jsem měla (naprosto upřímně) chuť knihu ohodnotit nejhůř jak to jen jde - aneb využít tlačítko odpad. Ale dobrá, řekla jsem si ještě jednou a znovu si pro knihu sáhla, ačkoliv jsem ji už měla přečtenou. A tak jsem si ji přečetla znova. Na začátku jsem si připadala pořád jako husa, sice méně, ale připadala a příběh nebyl o nic lepší, než předtím. Ne, že bych očekávala že se během doby, co jsem tu knihu měla přečtenou a odloženou mezi přečtenými knihami, změní na lepší, to ne, ale napadlo mě, jestli to není mnou, nebo náladou. A nebylo.
Ale to opravdu to hodnocení na Goodreads (4,02), Databázi (89%) a Buxu (22x hodnoceno, pět hvězdiček) nic neznamenají? Já nevím, asi jsem nějaká divná, když se mi tahle kniha vůbec, ale vůbec nelíbila a už se na ni asi nikdy nepodívám, ale jednoduše nemůžu pochopit, jak je tohle možné. Jistě - každý člověk má rád něco jiného, ale já skutečně nic horšího nikdy nečetla. Autorův styl psaní na mě působil jako by vůbec psát neuměl - a vůbec mě nedokázal napnout. Knihu jsem během čtení asi 17x odložila, protože už mě jednoduše nebavila. A postavy? Nic moc, ani jednu jsem si neoblíbila, sotva mi v paměti zůstal hlavní hrdina a nějaká další jména. Ale je to věc názoru, že? Co jsem se dívala, tak jsem snad jediná, komu se Labyrint: Útěk vůbec nelíbí, takže ačkoliv jsem byla neuvěřitelně zklamaná a kniha mě opravdu nudila, tak ji přesto doporučím. Má perfektní hodnocení - a mě tedy evidentně jen nesedla.
Labyrint: Útěk James Dashner
Thomas se probudí ve výtahu a nepamatuje si nic kromě vlastního jména. Vynoří se do světa, kde žije asi šedesát dospívajících chlapců, kteří se naučili přežít v naprosto uzavřeném prostředí. Každých třicet dní se objeví nový chlap... více
Komentáře (8)
Přidat komentářPodle mě je blbost koukat se na čísla... to je kvantita, ne kvalita... Kdybys koukla na recenze na goodreads, tak zjistíš, že ty recenze, co mají nejvíc like, tak knihu kritizují. To samé i s twilight a hunger games. Párkrát už jsem na to naletěl. Třeba ty hunger games. Všichni: "To si musíš přečíst!" Tak jsem se začetl a říkám.. "Ne, díky." Pak jsem dostal do rukou i slovenskou verzi. Zase to samé. Pak i anglickou. Prostě ty knihy mají špatně napsané postavy, chyby v ději a jsou tak dětské... viz. nejlepší komentář k Aréně smrti zde na databazi. Jednou za sto let oprášit tému arény a máme bestseller. No nic. Asi si v knize tápala proto, že tě jednoduše nezaujala. Nedivím se ti. Prostě zase oprášeno jedno téma, napsáno pro masy a bualá! Raději to ani nebudu číst. Předpokládám to samé jako s Hunger Games. Lepší je přečíst si kvalitní literaturu prověřenou dobou.
Samozřejmě, ale když se to nelíbí mě, neznamená to, že se to nemůže líbit ostatním. A já skutečně nejsem ten typ člověka, co musí všechno vyloženě zkritizovat a brát do podrobností. Vyjádřila jsem svůj názor, ale ne takovým způsobem, abych tu knihu vyloženě očernila dlouhými odstavci o každé věci, co se mi na ní nelíbilo...
Já myslím, že od toho recenze jsou. Aby čtenáři řekli svůj názor na právě dočtenou knihu. I když se kniha všem líbí (a podle mého názoru zrovna tahle získala svých 5 minut slávy díky filmovému zpracování), tak není zakázáno psát i negativní recenze.
Když se kniha někomu vysloveně nelíbí, přeci nebude psát věty typu „Mně se to sice nelíbilo, ale vy ostatní si to užijete“.
"Recenze by neměla budoucí čtenáře odrazovat od přečtení knihy, ale naopak by jí je měla pomoci najít.
- Je samozřejmé, že ne vždy se vám bude kniha, která vám na recenzi přišla, líbit. Pokud vám příběh nesedne, tak vám nikdo za váš vlastní názor hlavu neukousne. :) Avšak nezapomínejte na to, že co se nelíbí vám, tak se může líbit třeba někomu jinému, proto v recenzi myslete i na ostatní čtenáře. " - Tohle píšou na stránkách nakladatelství Moby a myslím, že právě oni by měli vědět, co říkají. Řekla bych, že tady bylo odůvodnění napsané jen tak akorát. Nespoileruje, nic nezavrhuje a naopak uznává, že kniha může být dobrá, i pro jiné čtenáře. Takže řekla bych, že "kritiky" jsou naprosto nelogické, protože odůvodnění tu je, sice kratší, ale nic nemusí být extrémně dlouhé.
Tohle je příklad jak nepsat recenze..Opravdu když mám nějaký názor tak ho musím odůvodnit.Tady je napsáno, jak je kniha špatná...Ale vůbec nevím proč...Že čtenářka knihu nepochopila určitě není chyba autora
Mohla bych taky napsat, že jsem u ní doslova protáčela panenky, jak mě to nebavilo - ale jednoduše řečeno JÁ OSOBNĚ na ní nevidím vlastně nic dobrého krom námětu. Tu knihu jsem četla strašně dlouho (obvykle takovou knížku čtu sotva tři hodinky a tak ji mám během jednoho dne na jeden zátah přečtenou) a jistě, mohla bych to více rozvést, ale nechtěla jsem se nimrat v podle mě nepodvedených detailech a naprosto tu knihu zkritizovat. Napsala jsem svůj názor, jen ne vyloženě rozepsaný...
Já jsem v ději tedy vůbec netápala. Možná by jsi mohla víc rozvinout, proč byla podle Tebe kniha špatná. Odůvodnění jedné hvězdičky pouze slovy "nepochopila jsem ji a byla nudná", to mi přijde docela nedostatečné.
Musím říct, že s tebou souhlasím. Na knihu jsem se vcelku těšila a přečetla si ji v angličtině. Vůbec mě nebavila. Asi na mě byla moc akční, ale já jsem se do příběhu nemohla a nemohla dostat, žádná postava se mi nelíbila a stále jsem koukala na to, kolik stránek mi ještě zbývá. Další díly si opravdu nehodlám přečíst a jsem ráda, že nejsem jediná, koho tahle kniha nezaujala. :)