Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky

Na tuto knihu jsem narazila v knihovně náhodou. Už jsem o ní slyšela a těšila se na nový thriller z českého prostředí. Upoutala mě i zdařilá obálka, která vás zaujme na první pohled. Přiznám se však, že od Hany Hindrákové jsem ještě žádnou knihu nečetla. Vím jen, že píše romány odehrávající se v Africe. Tuto knihu napsala společně s českým policistou Jiřím Johánkem a troufám si říct, že se opravdu povedla.

Při jedné policejní zásahové akci je bossem ukrajinské mafie zastřelen Jaroslavův kolega a kamarád Lukáš, po kterém zůstala těhotná manželka. Od této události již uběhlo 10 let a Jaroslava stále nepřešly myšlenky na pomstu. Díky minulosti, kdy si nepřestává klást za vinu kamarádovu smrt, však stále více propadá alkoholu. Život mu také komplikují dluhy z hazardu a sílící tlak vymahačů. Není divu, že se mu pomalu ale jistě rozpadá rodina.

Mezitím dostane Jaroslav vytouženou nabídku práce u speciální jednotky Lovců lebek. Krátce po zapracování je Jaroslav vyslán ke svému prvnímu případu. Pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Lovci lebek paralelně pátrají po pedofilním vrahovi, v Británii stíhaném pro deset násilných sexuálních činů na dětech, a mezinárodně hledaném nájemném vrahovi, který si přezdívá Andílek. Ten je v Čechách na žádost Alexandra Ivanova, ukrajinského bodyguarda vládců českého podsvětí a mimo jiné i vraha Lukáše. Andílek má za úkol zlikvidovat nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Nepůjde však jen o Jaroslavův život, ale v ohrožení budou i jeho nejbližší.

Kniha přibližuje chod tohoto speciálního pátracího útvaru, jehož oficiální název zní Oddělení cíleného pátrání služby kriminální policie a vyšetřování (uf). Nepochybuji, že se jedná o tvrdou policejní práci, při které se mimo jiné musíte spolehnout na ostatní, důležitá je rovněž důvěra a vzájemné si krytí zad. Ale nejen to zaručuje úspěšnost všech policejních zátahů a akcí.

Na první pohled mě na knize upoutalo to, že ji máte přečtenou za jeden večer, až tak je útlá. Jednoduše si sednete s knížkou v ruce a najednou zjistíte, že už jste na konci. Dalším velkým plusem jsou krátké kapitolky, díky nimž děj plyne velmi svižně a nemá žádná hluchá místa. Děj se převážně odehrává v České republice, navštívíme Prahu, Plzeň, Brno, Karlovy Vary a nakoukneme i za hranice.

Na české poměry opravdu zdařilý a napínavý thriller, který vás nenechá vydechnout a provede vás veškerou špínou českého podsvětí. A závěr, ten vás určitě překvapí. Jen je škoda, že příběh byl místy moc rychlý, akce střídala akci a Lovci lebek dělali zátahy jako na běžícím páse. To mi trochu kazilo celkový dojem. Jelikož však s autorkou spolupracoval policista, předpokládám, že to, co nám kniha předkládá, je tedy krutá realita a ne pouhá fikce. Celkově hodnotím knihu velice kladně.

Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky Hana Hindráková

Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciál... více

Komentáře (0)