Maitreya Buddha Sútra dokonalost
recenze
Maitreya Buddha Sútra aneb Prázdnota... Matka Dědiců Nesmrtelnosti (2020) / uzivatel0739Všichni se sem na zem rodíme, abychom si tu užívali pocity štěstí v různých podobách; alkohol, zamilovanost, sex, mateřství Nebo si ujíždíme na svém "poslání" (které, ač může být sebešlechetnější, přináší pouhou iluzi důležitosti a o to je zrádnější než například ten alkohol workoholik je společností hodnocen přece mnohem lépe než alkoholik, ale je to v základu to samé). Nebo si někdo doplňuje svoje dopaminy skrze krásy přírody či libozvučné symfonické básně Nebo si třeba například vědec ujíždí na tom, co všecko vymyslel a na kolik věcí přišel... Všichni se tu nějak zabavujeme a emočně se "živíme" hormony štěstí, abychom neviděli, že život nemá žádný smysl. Je jen takový, jaký mu sami dáme.
Pravda je, že se sem rodíme všichni proto, abychom k sobě rozvíjeli bezpodmínečnou lásku, abychom konečně uznali, že se sem už rodit nechceme, že už to jednoduše nemáme zapotřebí, že už nám to za tu bolest nestojí protože víme, že tady, na zemi, v dualitě, vždycky budeme trpět. Jinak to tady ani nelze (zrozeni v traumatu, manipulováni rodiči k jejich obrazu, míříme ke stárnutí, nemocem a smrti, poháněni neustálým pocitem nespokojenosti, který je všudypřítomným hnacím motorem pro veškerá naše konání).
Takže až si každý dostatečně prohloubíme svou lásku k sobě samému, už se sem prostě rodit nebudeme, poněvadž už se budeme milovat natolik, že si to z té lásky k sobě neuděláme.
Po každém večírku je kocovina, tak to na zemi chodí. Každý vztah končí smrtí nebo rozchodem, každý "šťastný začátek má svůj "smutný konec a cesta k osvícení vede skrze utrpení. A to je právě ono uvědomovat si marnost svého počínání, mít stále na paměti PO-MÍ-JI-VOST! Vše, co vznikne, zákonitě také zanikne, takže už od této podstaty to tady vlastně není. To je iluze bytí.
A takhle se, drahý člověče, zbavuješ vášní a tuh; že si všecko tohle uvědomuješ, už víš, že každé plus je vyváženo mínusem... A tak se zklidníš a řekneš si: Stojí mi to za to, když to stejně skončí? Stojí mi za to, věnovat pozornost něčemu, co stejně pomine?" Odpověď je: ne.
Moc ti doporučuji, drahý člověče, tuto sútru číst zas a znova. Je nabitá vším, co potřebuješ. Je to poklad... ... nic víc už nepotřebuješ vědět.
Maitreya Buddha Sútra aneb Prázdnota... Matka Dědiců Nesmrtelnosti Lumír Láska
Autor o této knize tvrdí, že je Poslední Sútrou tohoto věku, sestavenou jazykem dnešního světa tak, že jedno jediné její přečtení umožní bytosti, která se Upřímně Namáhá porozumět výkladu Učení Buddhy, Uskutečnit své vlastní Osvíc... více
Tato kniha vlastně není ani kniha. Je to život sám o sobě- o životě.
Život, který nás učí, že už tu vlastně žádný život není. Zrodil se/vznikl, krátký okamžik trval a opět skončil/pominul. Pokud jde o život v "těle"- to jest ve "hmotné" realitě. My, lidé a ostatní bytosti tu existujeme ve formě vědomí, oblečeného do formy (podoby) těla. Ve chvílích, kdy si uvědomujeme svoji pomíjivost a marnost neustálého, to jest opakovaného, snažení tady něco "nového" vymyslet či stvořit a potom zase "zemřít" (abychom se sem zase vrátili "dodělat" to, co jsme nestihli či zapomněli), se nám otevírá úžasná možnost říci: "DOST! Nechci se sem vracet."
Tím se nám otevírají i dveře k tomu, abychom poznali a přijali to, že se sem vracet NEMUSÍME! Můžeme, ale nemusíme. Máme tuto možnost a to je ta největsí milost shůry, dar od Boha a Vesmíru... Můžeme být šťastní, pokud si to přejeme a přát štěstí i ostatním.
Přeji vám to ze srdce, drazí!