MALÁ LHÁŘKA

recenze

Malá lhářka (2024) 3 z 5 / Knižní střípky
Malá lhářka

99/2024
MALÁ LHÁŘKA
PASCALE ROBERT-DIARD
Nakl. ARGO
Rok vydání 2024
192 stran
3,5*/5

15letá Lisa byla dívenka, která se v době svého dospívání snažila o pozornost okolí za každou cenu. Žila ve stínu své starší dokonalé sestry, rodičům se pomalu ale jistě začalo rozpadat manželství, moc kamarádek neměla, a tak šla cestou kamarádství se spolužáky, až si vydobyla pověst holky, která dovolí klukům někdy až moc... A pak se jednoho dne svěřila své jediné kamarádce, že se stala obětí znásilnění. A pak už si to všechno jelo samospádem s obrovskou rychlostí...

V současnosti, pár let po odsouzení násilníka, přijde do kanceláře advokátky Alice a chce, aby ji zastupovala.

Tato novela vás rozhodně donutí k zamyšlení a vyvolá ve vás spoustu otázek.

Budete se ptát proč, budete se ptát, muselo se to opravdu stát, nedalo se tomu nějak zabránit?

Autorka knihu napsala velice strohým stylem psaní, až odosobněným, což na jedné straně vůbec není na škodu, nevadí mi takové knihy, nicméně se mi dost často stává, že ve mně nevyvolají takové emoce, jak by mohly, kdyby byly psány trochu hlouběji a procítěněji. A přesně to byl případ i MALÉ LHÁŘKY.

Bude to znít možná docela drsně, ale nedokázala jsem si k Lise najít cestu, ani ji litovat, je mi líto, ale bohužel je to tak.

Lži, trest, vina, otázka společenské odpovědnosti, náhled do francouzského justičního systému, ukázka toho, jak velice jednoduše může dojít k justičnímu omylu, který má nedozírné následky – to vše ve vás bude do jisté míry stoprocentně rezonovat.

Rozhodně nelituji přečtení, jen je mi možná trochu líto, že mi kniha sice přinesla spoustu otázek, spoustu úvah k zamyšlení, ale emocí pomálu.
(ČERVEN 2024)


Malá lhářka Malá lhářka Pascale Robert-Diard

Patnáctiletá Lisa je dívka velmi spontánní, veselá a kromě toho fyzicky nápadně vyspělá. Přitahuje pozornost kluků a říká se o ní ledacos. Pak se změní. Je skleslá, uzavřená, neustále se slzami na krajíčku. Dospělí okolo ní si děl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář