MARION: GUVERNANTKA KRÁLOVSKÉ RODINY
recenze
Marion: Guvernantka královské rodiny (2023) / Knižní střípkyMARION: GUVERNANTKA KRÁLOVSKÉ RODINY #precteno
FERN BRITTON
Nakl. BETA-DOBROVSKÝ
Rok vydání 2023
552 stran
5*/5
Roku 1932 se Marion Crawfordové obrátí život vzhůru nohama, i když zpočátku si to ještě ani neuvědomuje. Shodou různých okolností se stává guvernantkou vévodových dcerek, šestileté Lilibet a dvouleté Margaret. Má to být pouze brigáda přes léto, která se neodmítá, to je jasné. Marion má navíc své velké plány - je přijata od podzimu ke studiu dětské psychologie na univerzitě ve Skotsku. Letní brigáda se však protáhne na dlouhých 17 let. Marion stojí svým svěřenkyním věrně po boku, odkládá i vlastní manželství, vše podřizuje královské rodině. Ani válka Marion od rodiny neoddělila, oddělila ji až jedna kniha. Co to bylo za knihu, proč se tak stalo, si již přečtěte sami, pokud vás to zajímá.
Číst tuto knihu bylo jako koukat na nultou sérii seriálu KORUNA, která zachycuje dětství a dospívání princezen. Tudíž pro milovníky tohoto seriálu a všeho kolem britské královské rodiny je tato bichlička v podstatě nutností. Nezalekněte se počtu stran, ani se nenadějete a budete na konci, stránky vám budou mizet před očima, je to krásně a čtivě napsáno. Atmosféra doby, vhled do lůna této celým světem sledované rodiny, veškeré důležité milníky, mě tak vtáhlo, že jsem nechtěla knihu opouštět, když jsem zrovna nečetla, stejně jsem na ni myslela.
Sice se jedná o literárně upravený životopis skutečné Marion, ne vše tedy můžeme brát jako fakta, ale bylo tam tolik drobných střípků, kde bych si opravdu přála, aby zrovna ty byly pravdou. Např. když Crawfie předčítala děvčatům Agathu Christie či četly Wodehousovy romány, mé srdce se tetelilo blahem a culila jsem se jak měsíček na hnoji.
Nebudu zde vynášet soudy, zda si Crawfie za svůj neslavný konec může sama, netuším, pravda bude asi někde uprostřed. Mezi řádky jsem mnohdy cítila i jistou sobeckost ze strany jejích zaměstnavatelů, kdy vyžadovali, byť s úsměvem na tváři a ve vší slušnosti, naprostou oddanost a podřízenost od svých zaměstnanců, což mnohdy kolidovalo s jejich soukromím. Skvělým doplňkem byly kapitoly z pohledu Tommyho, sira Alana Lascellese, asistenta králova sekretáře a časem i osobního tajemníka. Ten nám nastiňoval vztahy uvnitř paláce formou dopisů své ženě Joan.
Kdyby náhodou z předešlých řádků nebylo jasné, kniha mě nadchla a zamilovala jsem si ji. Poznejte Crawfie a život uvnitř královské rodiny v letech 1932 -1950, myslím si, že nebudete litovat.
(ŘÍJEN 2023)
Marion: Guvernantka královské rodiny Fern Britton
Marion Crawfordová si roku 1932 přivydělává na studium dětské psychologie. Souhrou náhod dostává na starost dcery vévody z Yorku – šestiletou Elizabeth a dvouletou Margaret. Na univerzitu již nenastoupí a stráví s oběma princez... více