Marza si vzpomíná

recenze

Marta si vzpomíná (2022) 4 z 5 / bajub
Marta si vzpomíná

Miluju, když se autoři dětských knih nebojí věnovat tématům, která jsou velmi citlivá, či dokonce bolavá. Ne, že bych měla nějaké sebemrskačské či tyranské sklony, jen si myslím, že je dobře, když se o takovýchto tématech s dětmi mluví, protože ony vnímají, co se kolem nich děje (byť my dospělí máme někdy tendenci v rámci jejich "ochrany před bolestí" dělat jakože nic).

Petr Hugo Šlik, kterého známe převážně jako výborného autora dobrodružných knih pro děti, se ve své novince "Marta si vzpomíná" zabývá tím, jak se vyrovnat se ztrátou blízkého člověka. Martě totiž zemřela milovaná babička. Jednoho dne ji pohltila mlha zvaná Nic.

Velká písmena a množství ilustrací Petry Josefíny Stibitzové nám napovídá, že je kniha určena malým čtenářům (doporučený věk je 6+). Tomu je přizpůsobena i délka kapitol a náročnost textu.

I když se kniha věnuje smrti milovaného člověka, je v podstatě optimisticky laděná, protože každá kapitola je jednou vzpomínkou na babičku, kterou Martě nikdy nikdo nevezme.

Příběh je opravdovým pohlazením po duši, milým vyprávěním, které člověku připomene nejen vlastní dětství, ale i téměř zapomenuté vzpomínky.
Tohle ale hodnotím z pohledu dospělého, nejsem si úplně jistá, jestli to takhle bude vnímat i dnešní generace dětí, protože dneska už babičky fungují zkrátka trochu jinak, páč jsou stále pracující se spoustou povinností, byť jsou stále úžasné a milující. A to je to nejdůležitější, že ano.

Marta si vzpomíná Marta si vzpomíná Petr Hugo Šlik

Jak se vyrovnat se ztrátou někoho blízkého? Optimistické vyprávění o nelehkém tématu. Marta odjakživa milovala svoji babičku, která znala všechny bylinky, dokázala najít cestu z nejhlubších částí lesa zpět do chaloupky a její zás... více

Komentáře (0)