Místo, odkud není návratu by Nikola

recenze

Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr (2022) 4 z 5 / obedova.pauza
Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr

“Mysleli si snad doopravdy, že všechny ženy zahalené do šátku jsou teroristky? Pokud ano, měla jsem zaděláno na problém.

Mihrigül Tursunová je Ujgurka, která se narodila ve vesnici Toraklik nedaleko Čerčenu, oázového města v poušti Taklamakan v nejzápadnějším cípu Číny. Kniha mapuje její dosavadní životní příběh. Dozvídáme se tak nejprve o jejím dětství, stráveném s laskavou a dobrosrdečnou babičkou v malé vesničce... pak pokračujeme studiem, kdy se mladé dívce díky neuvěřitelné píli podařilo dostat až na univerzitu do Káhiry. Zde se seznamuje s budoucím manželem a otcem svých dětí.

Po té, co se však rozhodnou společně navštívit její rodinu v Číně, je Mihrigül s dětmi nejprve oddělena od svého muže a později jí jsou odebrány i děti. Ona posléze putuje do vazby a začíná nekonečný “kolotoč výslechů a nelidského, řekla bych až zvěrského, zacházení.

Zpověď ženy, která opakovaně přežila čínské “převýchovné tábory a našla v sobě dostatek odvahy, aby svůj příběh zveřejnila i přes to, že dodnes čelí výhrůžkám ze strany své bývalé “vlasti. Za mne rozhodně kniha, na kterou jen tak nezapomenu...a ani vy, pokud se zajímáte o dění kolem sebe, byste ji neměli minout...

Více podobných recenzí naleznete i na našem Instagramu: @obedova.pauza

Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr Andrea Claudia Hoffmann

Lidé se musejí dozvědět, co Ujguři v Číně zažívají. Mihrigul Tursunová se stala jednou z obětí čínských snah o totální asimilaci ujgurské menšiny. Prošla si takzvanými převýchovnými tábory, ve kterých zažila nepopsatelné hrůzy.... více

Komentáře (0)