Mladý Jiří Adam z Dobronína řeší prokletí rodu Janoviců

recenze

Prokletí rodu Janoviců (2024) 4 z 5 / Henriette
Prokletí rodu Janoviců

Jiří Adam z Dobronína, písař královské komory, se vydává na další cestu. Tentokrát ho doprovází jeho krásná, mladá a chytrá novomanželka Johanka. Máme tak možnost poznat ho jako mladého vyšetřovatele, který už má nějaké zkušenosti, ale zároveň ještě tu a tam chybuje. Petr Suda z Řenče ho požádá o vyšetření záhadného případu, který se pojí s lapkovstvím a tajemným ptačím křídlem, jenž pachatel ponechává na místě činu. Adamovi se do vyšetřování moc nechce. Suda má totiž hodně složitou minulost a sám byl dříve lapkou. Náš vyšetřovatel neví, zda mu může důvěřovat. Navíc jako soukromý vyšetřovatel nemá ty potřebné pravomoci. Obává se, aby svou ženu nepřivedl do nebezpečí.

Můj názor
Stády dobrý Jiří Adam z Dobronína... Vlastně pardon - mladý. Po dílech, kde už byl vdovcem, je tato změna velmi příjemná a nečekaná. Líbí se mi, že ač je mladíkem, ví si ve spoustě složitých situacích rady. Zároveň ale není neomylný.

Co mě také bavilo, byla postava jeho manželky Johanky. Jako typická ženská se do všeho plete, vše ji zajímá a chce vyšetřovat spolu s manželem. V některých případech mu dokonce dost pomůže, protože je odvážná a pouští se do výslechu lidí, u nichž by manžel jen těžko pochodil. A samozřejmě se snadno dostává do problémů, čímž manžela přivádí k šílenství.

Zápletka je opět dokonale vymyšlená. Tentokrát jsem sice trochu tápala a nedokázala jsem vraha odhalit, faktem však je, že chvílemi je děj zamotaný až příliš. Proto jsem se nedokázala pořádně chytit a vypátrat vraha spolu s hlavními hrdiny. Navíc se mi opět pletly postavy, což se mi u knížek pana Vondrušky děje dost často. I přesto se mi Prokletí rodu Janoviců moc líbilo a jsem ráda, že je sem mohla zařadit do své sbírky další díl.

Postavy písařova pomocníka Petra a jeho Rozárky mi však chyběly. Jsem už na ně zvyklá a Rozárka je přece jen o dost jiná, než manželka Johanka. I ta mi však v příběhu seděla, takže jako možná náhrada - proč ne? Přesto bych příště uvítala zase starého dobrého vyšetřovatele s jeho pomocníky.

Příběh odehrávající se na Západě Čech mi byl blízký. Sama odtamtud pocházím a místa, kde se vyšetřovalo, znám. Autor je samozřejmě umístil do jiného století, o to zajímavější však čtení bylo. Jen kdyby se mi nepletly ty postavy...


Prokletí rodu Janoviců Prokletí rodu Janoviců Vlastimil Vondruška

Tvrz pánů Janovských z Janovic jako by přitahovala loupeživé rytíře a drsné válečníky. Když posledního z nich Petra Sudu z Řenče zemské vojsko oblehlo, tvrz dobylo a vypálilo. Tehdy se vrátila do rukou Janoviců. Jenže krvavé prokl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář