Mlha
recenze
Mlha (2024) / RastteaDěkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku.
Mlha je třetí díl ze série o vyšetřovateli Augustu Strindbergovi, který bude zároveň s policií opět vyšetřovat události, související s úmrtím na konci jednoho léta v Hovensäsetu. Časově příběh navazuje na první díl Bouři a jeho pokračování – Ledoborec. Tentokrát se jedná o údajnou sebevraždu. Opět se čtenář setká i s vyšetřovatelkou Marií Martinssonovou, jejím kolegou Ray-Rayem, a starým dobrým Gunnarem.
Přestože se zase jedná o samostatný díl, tentokráte doporučuji přečíst si oba předchozí díly, protože se čtenář bude lépe orientovat v provázanosti postav a jejich společných eskapádách. Kromě toho, že to jsou dobré příběhy a dobře se čtou, samozřejmě.
Autorka se snaží, kde je to potřeba, zapojit „oslí můstek“, zmínku, která by měla vysvětlit provázanost s událostmi minulých dílů, děje se tak ale jen nepatrnou měrou. O to více mě překvapilo, že tentokrát autorka neváhala čtenáři zopakovat události, které proběhly pár stránek před tím. A protože se to opakovalo poměrně často, už to na mě jako čtenáře působilo rušivě.
Přes vše výše zmíněné si autorka drží velmi čtivý styl, krásně popisuje lokace, náladu postav, atmosféru, hezky buduje napětí a čtenář se může těšit, co připraví obyvatelům Hovenäsetu do dalšího příběhu.
Mlha Kristina Ohlsson
Mrtví nemlčí. Třetí díl atmosférické detektivní série. Léto vrcholí, slunce se třpytí na mořské hladině a v Hovenäsetu se chystá soutěž v pečení, které se účastní i August Strindberg. Pak se ale přivalí mlha a idylkou otřese nále... více