Moc pěkně napsáno

recenze

Kateřina Aragonská - Pravá královna (2018) 5 z 5 / MedvedBrtnik
Kateřina Aragonská - Pravá královna

Audiokniha. Zpočátku jsem se děsila 27hodin poslechu, ale zbytečně.
Kateřina Aragonská byla úžasná a statečná ženská. Suchý školní dějepis naučí děti maximálně šest žen Jindřicha VIII. a to, jak skončily, bez jakýchkoli podrobností. Takže nikoho ani nenapadne se zamyslet například nad tím, že se svou první ženou Kateřinou strávil Jindřich spoustu let, a dokonce se měli opravdu rádi.
V recenzích kritizované podrobnosti mi naopak vyhovovaly, protože umožnily proniknout do příběhu této historické dvojice. A do příběhu španělské princezny, kterou v životě potkalo tolik ran, že jí skutečně nebylo co závidět.
Velmi zajímavé je sledovat vývoj Jindřichovy osobnosti - z veselého, chytrého, milujícího mládence se stal učebnicový příklad člověka, který potřebuje své jednání obhájit před sebou samým i celým světem a neštítí se zcela amorálně mstít za vlastní vinu své ženě, jež za nic nemůže. V tom se v lidských vztazích nic nezměnilo. I dnes najdeme mnoho mužů, kteří opustí rodinu z vlastní vůle, najdou si mladší milenku, bývalé ženě udělají peklo na zemi a jako nástroj nesmyslné msty používají své děti.
Jenže v dnešní době se ženy mohou lépe bránit. Kateřina se v podstatě nebránila, ne tak, že by se vymezila proti manželovi přímo. Kromě faktu, že trvala na manželství a odmítala rozvod, což ji ale nakonec stálo život, byla vždy trpělivou, pokornou a poslušnou manželkou. Tam, kde se normální ženské otevírá kudla v kapse a hlavou jí běží řada více či méně vulgárních slov, jimiž by toho zmetka počastovala a míst, kam by ho poslala, Kateřina klopí hlavu, přijímá další a další rány, včetně zákazu styku s jediným dítětem, popř. před zmetkem klečí a prosí.
Přesto není ani nesympatická, ani hloupě naivní. I když - v jedné věci měl Jindřich přece jen pravdu. Že papež není "náměstkem" Boha na zemi, je to člověk jako každý jiný, a že to na papežském stolci tehdy fungovalo jako jinde - tedy protekce, intriky, korupce, diplomacie, státní zájmy, církevní zájmy... Zatímco Kateřina neochvějně věřila v papeže jako nejvyšší autoritu hned po Bohu, Jindřich to viděl realističtěji.
Budu si muset dát chvíli pauzu, než se pustím do Anny Boleynové, protože jakkoli vím, že nic není černobílé a nejen ona nesla vinu na Kateřinině osudu, mám na ni takový vztek, že by u mě momentálně neměla žádnou šanci :)
Plný počet hvězdiček, kniha se mi moc líbila.

Kateřina Aragonská - Pravá královna Kateřina Aragonská - Pravá královna Alison Weir

V prvním ze série zamýšlených románů o šesti tudorovských královnách představuje historička Alison Weirová Kateřinu Aragonskou. Fantasticky živý portrét první ženy Jindřicha VIII. bourá mnohé mýty o této hrdé ženě. Už ji nevykresl... více

Komentáře (0)