MOJE PRAVDA

recenze

Moje pravda (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Moje pravda

148/2024
MOJE PRAVDA
YASMIN RAHMAN
Nakl. YOLI
Rok vydání 2024
400 stran

Huda konečně po letech zakotvila ve stabilní pěstounské rodině. Amani zase vyrůstá se svým 5letým bráškou Ismailem v tradiční bengálské rodině. Obě dvě si myslí, že rodina té druhé je lepší.

Amani a Huda jsou nejlepší kamarádky a spolužačky. Za pár týdnů je čeká maturita, tudíž stresík level milion. Navíc někdo ve škole začne vydávat blog, ve kterém si bere na paškál studenty posledního ročníku a odhaluje jejich třinácté komnaty. Tichá a zakřiknutá Amani má také velké tajemství a je rozhodnutá udělat vše proto, aby nevyplavalo na povrch.

Neprozradím žádný spoiler, píše se to i v anotaci a v trigger warnings na začátku knihy, když zde napíši, že kniha pojednává o domácím násilí.

Čtyři roky zpět jsem četla autorčinu prvotinu CO JSME SI NIKDY NEŘEKLI, mám ji v hlavě dodnes. A věřím tomu, že si z hlavy nevymažu ani MOJI PRAVDU. Brečela jsem u obou knih.

To bylo tak výborné a zároveň tak bolavé čtení. Domácí násilí popisované dospívající holčinou autorka zachytila naprosto brilantně. Jak Amani po každém otcově excesu druhý den ráno, kdy se choval jak mílius, doufala, že třeba od teď už to bude dobré, jak se starala o malého brášku, který se třásl strachy, když slyšel, co se děje dole. Jak se jí matka snažila vysvětlit, že v jejich kultuře má žena snášet od svého muže vše, že kdyby se začala bránit, příbuzní by ji odsoudili, nepomohli a vyloučili z komunity...A když vyšlo vše na povrch, jak se Amani zoufale snažila všechny přesvědčit, že to není pravda, protože se bála, že přijde o rodinu... Uff, síla to byla.

Velké, velké doporučení nejen pro cílovou skupinu 15+, ale i pro dospělé čtenáře. Zároveň doporučuji i autorčinu předchozí knihu, podívejte se i na ni. Z pozice rodiče jsem ráda, že dnešní děti mají možnost přečíst si takové knihy, které opravdu mohou v mnohém pomoci. Já už cílovka dávno nejsem, ale přesto mnou kniha velice otřásla. (ZÁŘÍ 2024)


Moje pravda Moje pravda Yasmin Rahman

Blíží se maturita a nejlepší kamarádky Amani a Huda začínají být nervózní. Nejen ze zkoušek, ale i z budoucnosti. Plachá Amani má na první pohled dokonalou rodinu: úspěšného otce, rozkošného mladšího bratra a matku, která je miluj... více


Komentáře (0)

Přidat komentář