Může bejt Smrt váš nejlepší kámoš?
recenze
Smrt a jiné vrcholy mého života (2016) / KosmikPro dnešní pro vás mám, moji milovaní čtenáři, jeden příběh, který bych vám chtěla vyprávět. Žil byl jeden chlapec. Ve škole nebyl zrovna dvakrát oblíbený, holky na něj taky moc neletěli a dohromady nebyl ničím zajímavý. Vlastně byl, ale zas o tom nemohl s nikým mluvit. Všichni by ho totiž považovali za naprostého blázna. Jeho nejlepším přítelem byla totiž Smrt. A to myslím naprosto a smrtelně vážně.
Z počátku je to přátelství trochu rozpačité, ale jak jde čas vznikne mezi Smrtí a Martinem opravdu pevný a krásný vztah, který je sice trochu podivný, ale na druhou stranu…je plný zážitků a dobrodružství. Martin se samozřejmě jako každý dospívající chlapec musí potýkat s běžnými starostmi, které s jeho věkem prostě souvisí. Připravuje se na maturitu, snaží se vrovnat se s prvním nevydařeným vztahem a čekají ho i záchranářské zkoušky. A do toho všeho je mu Smrt neustále v patách. A to doslova.
Smrt má ovšem s Martinem svoje vlastní plány. Ráda by, aby se jednoho dne stal jejím nástupcem. Protože ani tohle řemeslo nemůže jeden vykonávat navždycky. A tak ho začne pomalu, ale jistě na tuto úlohu připravovat. A to aniž by si toho náš hrdina všiml. Bere ho na báječné výlety do cizokrajných zemí, hrají spolu po nocích šachy nebo se vdají na bowling do Moskvy. Všechno tohle stihnou za jednu jedinou noc. Smrt totiž dokáže být všude a přesouvat se z místa na místo během okamžiku. A Martin po jejím boku poznává, že život i smrt ovlivníme jen těžko a že svět nejen radosti, ale také bolesti a umírání, se kterým nic nezmůže ani při nejpevnější vůli. Navíc pomalu, ale jistě přebírá od Smrti její schopnosti, které mu mohou být k užitku i k zlosti.
Smrt a jiné vrcholy mého života je báječnou, čtivou a ve všech směrech zajímavou knížkou, který rozhodně stojí za přečtení. Sebastian Niedlich, její tvůrce, v ní krásně ukazuje, že ani Smrt to nemá na světě jednoduché a že i někdo takový touží po přátelství a možná i lásce. Martinovi a i nám jako čtenářům se sice z prvních několika stránek a kapitol může zdát, že přátelství se Smrtí může bát báječné a zajímavé a že cestovat z místa na místo jen díky pouhé myšlence je určitě velká pecka, ale faktem je, že vlastně není o co stát.
Nebo jinak…to přátelství za pár problémů rozhodně stojí, protože žádné přátelství není jenom bílé a v každém byť sebepevnějším se občas objeví trhlina, ale…zkrátka a dobře ani Smrt není se svým povoláním úplně spokojená i když to sebou přináší spoustu výhod a zážitků. Ale uznejte sami. Ani Smrt nechce být v blízkosti smrti a umírání navěky. A o tomhle všem se dozvíte právě v zábavné, ale přesto poměrně vážné knížce německého autora Sebastiana Niedlicha Smrt a jiné vrcholy mého života. A věřte mi, že jakmile se do ní začtete, budete se od ní odtrhávat jen opravdu těžko.
A ještě něco, tahle knížka vám v každém případě změní pohled na život i na Smrt. Možná s ní pak budete smířenější. Alespoň já sem to tak vnímala a pořád vnímám, ale je to možná taky tím, že sem sama teď Smrti blíž než sem kdy byla. Takže pokud hledáte něco zábavného a zároveň ne tak úplně snadného na čtení, je tahle knížka právě pro vás. A na dlouhé podzimní a zimní večery je vážně ideální.
Smrt a jiné vrcholy mého života Sebastian Niedlich
Hlavní hrdina Martin není právě nadšený, když u postele své umírající babičky potká ztělesněnou Smrt. Ta si přišla pro duši staré dámy a raduje se, že ji konečně někdo vidí a slyší. Jedním si je jistá: Jim dvěma s Martinem je před... více