Mýtonoši - recenze od @knihy.plne.hvezd

recenze

Mýtonoši (2021) 5 z 5 / uzivatel6387
Mýtonoši

knihu jsem dostala jako recenzí výtisk díky Humbookblogerům, moc děkuji!
.
Mýtonoši mou pozornost upoutali hned jak vyšli v originále, hlavně tedy kvůli té krásné obálce. Když mi Valča řekla, že se stanou jejím prvním HumbookTipem, moc jsem se na ně těšila. A že jsem taky měla proč.
Mýtonoši jsou jaksi netradiční urban fantasy, která je ale do hloubky propracovaná mnohem víc, než se na první pohled zdá. Naše hlavní hrdinka v knize řeší nejen smrt svojí maminky, ale třeba i trauma, které ze smrti vychází a nebo rasovou diskriminaci a historii svých předků, kteří to na jihu Ameriky neměli vůbec jednoduché. V mýtonoších se setkáváme s tajnými spolky, které se na první pohled zdají jako sešlosti boháčů, ovšem Bree zjišťuje, že se dostala k dědicům rytířů Kulatého stolu.
Kniha sice má typické young adult rysy, jako například náznaky milostného trojúhelníku, autorka ho však napsala tak dobře a rozebírá zde tolik důležitých témat, že jí to ráda odpustím.
Mýtonoši jsou sice - podle mého názoru - složitější urban fantasy (musela jsem si značit vše k magickému systému a dělat si poznámky, myšlenkové mapy a seznamy postav stranou) ale já vám říkám, že to za to vážně stojí. To propojení středověkých legend a historie černošských otroků mi prostě.. vyrazilo dech. Sice se vám to takhle zdá jako příliš a přijde vám, že to snad ani nemůže fungovat, ale autorka to vymyslela vážně parádně. A pozor - nebojí se zabíjet své postavy!
Nakonec bych ráda vyzdvihla i to, že knížka má bohatou reprezentaci LGBT+ lidí, a navíc je do děje vsazena úplně nenucě, až přirozeně.
Poslední, co chci pochválit, je překlad. Moc se mi líbilo zachování anglických frází a slov, které se už běžně nepřekládají. V knihách totiž často narážím na nějakou do očí bijící frázi, kterou všichni známe anglicky, ovšem překladatelé jí i tak přeloží do češtiny. Překlad mýtonošů tedy považuji za jednu z nejlépe přeložených knih, které jsem četla, co se neologismů a anglicismů týče.

5*/5*, Mýtonoši si to bez debat zaslouží, stejně jako si zaslouží i to, že si je musíte co nejdřív přečíst i vy!


Mýtonoši Mýtonoši Tracy Deonn

Magie artušovských legend ožívá v urban fantasy hitu z americké univerzity! Šestnáctiletá Bree hledá po smrtelné autonehodě své matky únik před bolestí. Rezidenční program na Severokarolinské univerzitě vypadá jako skvělé útočišt... více


Komentáře (0)

Přidat komentář