NA KONCI DNE

recenze

Na konci dne (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Na konci dne

114/2024
NA KONCI DNE
CLAIRE KEEGAN
Nakl. PROSTOR
Rok vydání 2024
112 stran
4,5*/5

Nemám ráda povídky. Nemám ráda novely. Nemám ráda krátké příběhy.

Nicméně mám autory natolik oblíbené, že když napíší něco z výše zmíněného, udělám výjimku a přečtu si to.

Jedním z nich je i irská spisovatelka CLAIRE KEEGAN, která se do mého srdce před časem zapsala novelou TAKOVÉ MALIČKOSTI.

V této knize nalezneme 3 povídky:
NA KONCI DNE
POMALÁ, BOLESTNÁ SMRT
ANTARKTIDA

Všechny tři se zabývají vztahy mezi muži a ženami, bohužel vztahy ne rovnými a idylickými, spíše právě naopak.

Když bych musela vybrat jednu, která se mi líbila nejvíce, i když je to v případě Keeganové opravdu těžká volba, byla by to Antarktida. Celých těch pár stránek, co trvala, jsem se obávala, že spěje k takovému konci, k jakému nakonec opravdu spěla...

Tato autorka dokáže i na tak krátkém literárním útvaru, jako jsou povídky či novely, ve čtenáři vyvolat spoustu otázek a důvodů k přemýšlení. Dokáže výborně popsat atmosféru, která se na čtenáře přenese, i kdyby nechtěl, neubrání se tomu, bude pohlcen. Fascinující spisovatelský um. A to co vnímavý čtenář nalezne mezi řádky, to je již jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Jediný problém, který u mě po přečtení nastal, byl jednoduše ten, že toho nebylo více. Já si evidentně nedokážu utvořit vztah k postavám, se kterými jsem jenom pár desítek stran, a i když se mi všechny tři povídky velmi líbily, každá mi přinesla něco trochu jiného, bylo toho pro mě prostě málo. Ale i přesto to bylo stejně skvělé. (ČERVENEC 2024)


Na konci dne Na konci dne Claire Keegan

V trojici brilantních povídek Keeganová zkoumá různé podoby vztahů a příčiny toho, co je narušuje a ničí. V titulním příběhu Na konci dne nás seznamuje s mužem, který tráví dlouhý víkend osudovým přemítáním nad ženou, s níž by moh... více


Komentáře (0)

Přidat komentář