Napínavé a strhujúce

recenze

Do posledného dychu (2019) 4 z 5 / mapet85
Do posledného dychu

Štvrtý diel detektívnej série s Erikou Fosterovou nás privádza k nálezu tela mladej ženy, ktoré je vyhodené v odpadkovom koši.

„Vyhodili ju tam ako odpadky... Kto môže niečo také spraviť?“

„Telo mladej ženy ležalo na pravom boku na kope úhľadne naukladaných lepenkových škatúľ. Niekto ju surovo zmlátil. Opuchnuté oči mala zatvorené a dlhé, matné hnedé vlasy pokrývala zmrznutá krv. Od pása nadol bola nahá a jej nohy pokrývali hlboké rezné rany. Na sebe mala tesné tričko, ale kvôli vsiaknutej krvi nebolo možné rozoznať jeho pôvodnú farbu.“

Erika, ktorá je frustrovaná z práce na novom pracovisku, sa hneď na začiatku dostáva do konfliktu, keď sa namontuje do prípadu, kde nemá čo robiť. Snaží sa totiž o prevelenie k tímu pre vyšetrovanie vrážd. Opäť ukazuje svoju tvrdohlavosť a neochotu vzdať sa za každú cenu. Tí, ktorí čítali predchádzajúce knihy zo série, už vedia, aká Erika je, ale je to práve ona, kto si túto vraždu spojí so štyri mesiace starým prípadom. Spája obete len to, že si dohodli rande cez internet?
Okrem vyšetrovania nám Bryndza ponúka aj pohľad do mysle vraha, čím je kniha podobná druhému dielu zo série. Čitateľ sa dostáva do mysle zločinca a je konfrontovaný s jeho frustráciou, komplexmi a zvrátenými túžbami. Je fascinujúce a desivé sledovať, čo všetko môže viesť človeka k takýmto činom.

Bryndza načrtáva aj dôležitú otázku sociálnych sietí. Dávame si pozor na to, čo na sociálne siete uverejňujeme, a či to niekedy nie je až príliš? Ide o určite veľmi aktuálny motív, keďže je v dobe, keď sú sociálne siete stále viac súčasťou nášho života, pomerne jednoduché prezradiť o sebe viac, než si uvedomujeme a autor ukazuje, ako môže byť tento fenomén zneužitý. Sociálne siete sú zobrazené, ako potenciálne nebezpečné nástroje v rukách manipulatívnych a nebezpečných jednotlivcov.

„Ľudia si neuvedomujú, čo znamená slovo zdieľať.“

„ ... väčšine ľudí pripadá, že je ich život nudný. A keď nahrajú svoje úspechy, keď zverejnia, na čo sú hrdí, oficiálne tak potvrdia, že majú určitú hodnotu. Nemyslia na to, že by ich niekto mohol sledovať.“

Záver bol strhujúci a napínavý, ako sme u Bryndzu zvyknutí, a fanúšikov autora táto kniha nesklame. Vďaka výbornému štýlu písania, silnému príbehu s posolstvom, komplexným postavám, najmä nezastaviteľnou Erikou, a napätiu do poslednej stránky určite zaujme čitateľov detektívok.

„Život niektorých ľudí je plný rodiny a priateľov, a iní idú životom sami.“

Za jej poskytnutie ďakujem: GRADA Slovakia.

Do posledného dychu Do posledného dychu Robert Bryndza

Šaty nasiaknuté krvou, viečka násilne zatvorené. Tak vyzerá mŕtve dievča v kontajneri. Detektív séfinšpektor Erika Fosterová je síce na mieste nálezu ako prvá, prípad však nespadá do jej kompetencie. No ani tento fakt ju nedokáže ... více

Komentáře (0)