"Naše budoucnost je lokální" od Heleny Norberg-Hodge
recenze
Naše budoucnost je lokální (2021) / actavisHelena Norberg-Hodge, významná myslitelka a průkopnice v oblasti lokalizace ekonomiky, ve své knize "Naše budoucnost je lokální" přináší hluboce promyšlený pohled na to, jak globální ekonomická struktura negativně ovlivňuje naši společnost, životní prostředí a celkovou pohodu lidí. Autorka se opírá o desítky let zkušeností zkoumání dopadů globalizace a představuje konkrétní návrhy, jak se vrátit k udržitelnějším ekonomikám, které podporují lidské štěstí a společenskou soudržnost.
Norberg-Hodge navazuje na filozofii známých ekonomů, jako byli Fritz Schumacher a Manfred Max-Neef, a významně rozvíjí jejich myšlenky v kontextu 21. století. Jasně identifikuje způsoby, jak systémová globalizace přispívá k ekonomické nerovnosti, závislosti na fosilních palivech a rozpadu lokálních komunit. Kniha významně zdůrazňuje, že procesy globalizace ničí přírodní zdroje a oslabují lokální kultury a soběstačnost.
Autorka nejen kritizuje globální systém, ale přináší i řešení, která mohou být implementována na celospolečenské úrovni. Zdůrazňuje důležitost aktivit, které vycházejí přímo od občanů.
Navzdory tomu, že kniha pojednává o složitých tématech ekonomie a globalizace, je psána srozumitelně a poutavě. Autorka kombinuje teoretické koncepty s reálnými příklady a životními příběhy, což činí text přístupný i pro širší veřejnost. To z knihy dělá nejen hodnotný materiál pro akademické studium, ale také praktickou příručku pro čtenáře, kteří hledají inspiraci pro změnu ve vlastních komunitách.
Je to kniha, která by měla být přečtena každým, kdo hledá způsob, jak přispět k pozitivní změně.
Děkuji nakladatelství Peoplecomm za poskytnutí recenzního výtisku.
Naše budoucnost je lokální Helena Norberg-Hodge
Kniha brilantně vysvětlující podstatu dnešních problémů a jejich řešení Jedná se o naprosto unikátní knihu, která nás uchvátila tím, jak srozumitelně, čtivě a přitom (i pro zaneprázdněného čtenáře) stravitelně a na "pár stránkách... více