Velmi uznávaný fotograf Carl Louis Feldman byl obžalován ze série vražd, avšak později byl zproštěn obvinění. Díky stařecké demenci se uchýlil do pečovatelského domu, kde se mu dostává péče, kterou potřebuje.
Mladá žena Grace je přesvědčena, že za ztrátou její starší sestry Rachel stojí právě Carl. Rozhodne se zjistit pravdu za každou cenu. Vydává se za Carlovu dceru. Po několika návštěvách v pečovatelském domě vezme staříka na několikadenní výlet. Začíná podivná jízda nesourodé dvojice napříč Texasem.
Příběh je naprosto šílený. Mladá žena se zdá být posedlá myšlenkou odhalit vraha své sestry a uchyluje se tak k nevysvětlitelným rozhodnutím. Co má v plánu s bývalým fotografem? Jde jí snad o pomstu? Ví, že opakovaně porušuje zákon?
Děj je velmi napínavý. Většinu času si bude čtenář s dvojicí užívat cestu za minulostí. Hlavní aktéři hrají nebezpečnou hru na kočku a myš. Každý se snaží protlačit svá pravidla. Carl je ochoten podstoupit jízdu za odhalením jen v případě, že mu Grace splní pár věcí ze seznamu, který si pro ni připravil.
I samotný seznam ve čtenáři vyvolá řadu otázek. Zároveň se neubráníte úsměvu. Co udělá starému muži radost? Opravdu mu k potěšení postačí ledový čaj? A je dobrý nápad vložit do vrahových rukou obávaný nástroj – fotoaparát?
Neobvyklé cestování vypráví Grace. Čtenář má možnost vstoupit ženě do mysli a brouzdat jejími myšlenkami, pocity a obavami.
Stařík se zdá být neškodný, přesto se žena obává o svůj život. Carl ji jemně naznačuje, že se pouští na tenký led.
Je zde ještě někdo, komu vadí pátrání v minulosti? Hrozí cestovatelům nebezpečí? A zjistí Grace, co se stalo její sestře?
Autorka se pustila do tajemného příběhu. Text je velmi svěží. Hnacím motorem ve čtení se stává chtíč po ukojení zvědavosti a odhalení záhad, které obklopují podivného Carla.
Líbilo se mi autorčino zaměření na psychiku. Čtenář se může vžít do mladé ženy a mnohé si dokreslit vlastními představami.
Fotograf je vykreslen jako dementní stařík s hrůznou minulostí, která mu nebyla nikdy prokázána. I přes to zůstává otevřená otázka, zda je schopen zločinu i nyní. Dalším jeho znakem je klidný přístup v každé situaci, skvělé myšlení ve světlých chvilkách a především chladnokrevnost.
Demence příběh osvěžuje lehkým humorem.
Můžete někoho nenávidět a současně si k němu vytvořit i pozitivní city?
Jak může člověka poznamenat ztráta blízké osoby, a co způsobí slib z dětství? Kdo je oběť a kdo kořist?
Vstupte do fascinujícího příběhu a vychutnejte si cestování, zapadlé vzpomínky, kouzlo fotografování, drsné části Texasu a nečekané zvraty.
Jednotlivé kapitoly jsou odděleny tajemnými fotografiemi dvou malých děvčat. Mařenky čtenáře provedou celou knihou, než odhalí svou roli v příběhu.
Knihu doporučuji tomu, kdo si chce vychutnat psychologické dráždění v podobě nebezpečné hry.
Knihu vydalo nakladatelství Omega a lze ji zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.
Papíroví duchové Julia Heaberlin
Carl Louis Feldman kdysi býval uznávaným fotografem. Pak ho ale obvinili z vraždy mladé ženy a následně zprostili obžaloby. Ve stáří se stal pacientem pečovatelského ústavu pro lidi postižené demencí. Nyní za ním přichází jeho dce... více