Tak tohle bylo váááážně velmi milé překvápko! Čekala jsem fajn oddechovku, dostala naprosto peckovní komedii ze života se špetkou té romantiky. Něco má za lubem je příběh pětatřicetileté Jenny, ale i její babičky Evelyn, která ve svých skoro devadesáti letech umí vzít život pořádně za pačesy! Neskutečně vtipná, srdečná, odvážná a sebevědomá žena, kterou chcete mít ve své blízkosti.
V knize se střídá linka minulosti s přítomností. V té přítomné Jennu opustí manžel kvůli jiné ženě a ona skončí ve svém starém dětském pokojíčku u rodičů. Je nešťastná a snaží se rozvod co nejvíc zdržovat, jen proto, aby svému muži to peklíčko prodloužila co nejdéle. Z týdne je měsíc, z měsíce půl rok a Jennině matce už celá situace leze na nervy. Naštěstí se však v jednu chvíli objevuje ženina babička Evelyn s nápadem, že si udělají výlet do jejího rodného města. A Jenna se nabídne, že na babču dá pozor a pojede s ní. Dobrodružství děvčatům začíná hned za dveřmi domu. Evelyn je velmi energická žena a s Jennou se nepáře – je k ní velmi přímočará, ale zároveň jí ráda lže a dělá naschvály. Když dojedou na místo, odkrývají se další a další stíny minulosti, ze kterých se Jenně točí hlava! Evelyn se jí totiž svěří, že před dědečkem zažila ještě jednu velkou lásku, které nepřála tehdejší doba a pravidla jejich židovských rodičů. A přesně jejím osudem se zabývá linka z minulosti. Skrze Evelyna vyprávění se ocitáme v období kolem roku 1950 a sledujeme odvážné, riskantní a někdy dost bolestivé životní kroky dospívající Evelyn, která bojuje s úzkostnou matkou a rodinnými tradicemi.
Bála jsem se, že 470 stránek je na tenhle typ četby dost, ale musím říct, že jsem se bavila po celou dobu. Sara píše neskutečně vtipně a všechny postavy jsem si zamilovala. A láska? Ta tu nemusí být jen pro Evelyn, ale i pro Jennu, která v babiččině rodném městečku potkává velmi milého, sympatického Joea.
Něco má za lubem Sara Goodman Confino
Jenně táhne na pětatřicet, když jí opustí manžel s tím, že si našel jinou a s ní vlastně nikdy nebyl šťastný. Rozchod nese těžce a před světem se skrývá u rodičů ve svém dětském pokoji. Po půl roce se ale do věci vloží Jennina své... více