NENÍ ÚNIKU
Nakl. METAFORA
416 stran
13h 43min
3,5*/5
Pěkně hezky stylově jsem poslední den v říjnu začala poslouchat Yrsu. Dle anotace to vypadalo na další mrazivý příběh z jedné islandské samoty. Tudíž jsem to vyhodnotila jako ideální halloweenské čtení/poslech.
Měla jsem v plánu střídat klasickou četbu s poslechem, ale nakonec to úplně nevyšlo, do audioknihy jsem se tak zažrala, že jsem se ani nenadála a byla jsem na konci.
V podání Kláry Cibulkové, kterou již známe z předchozích nahrávek Yrsy, to bylo zase skvělé.
Vydáváme se na západoislandský venkov, kde na jedné odlehlé farmě žijí bohatí manželé se svými dvěma dcerami. Zde přijíždí studentka pedagogiky Sóldis, která přijala nové místo chůvy, učitelky a pomocnice v domácnosti v jednom.
Rodiče holek nejsou úplně sympaťáci, ale co už, Sóldis moc na výběr neměla. Když se však čím dál tím častěji začnou dít poněkud divné věci, ze kterých jde mnohdy až mráz po zádech, začíná Sóldis přehodnocovat své působení zde a je rozhodnutá odejít. Bohužel toto rozhodnutí však přijde pozdě...
Díky druhé lince a vlastně i díky anotaci hned od začátku víme, že na statku to dobře nedopadlo. Vyšetřování se ujímá Týr, který se po letech vrací ze Švédska na rodný Island. Netuší, jak moc ho případ brutální vraždy čtyř lidí zasáhne...
Je to Yrsa, je to tam cítit hlavně v té linii z farmy. Při první divné události bych brala nohy na ramena a okamžitě odtamtud zdrhla. Naštěstí máme odvážné knižní hrdinky, které vydrží a zůstávají, a my si o jejich, mnohdy nepochopitelné odvaze, můžeme aspoň číst. No, ne vždy se jim to vyplatí, nicméně čtenáři se to vyplatí téměř vždy.
Drobnou výtku mám k vedení vyšetřování, já vím, že se mi to hezky kecá pěkně z tepla obýváku, ale nemůžu si pomoct, prostě ta detektivní linka mi přišla tentokrát poněkud slabší. A zdejší vyšetřovatele bych asi neoznačila jako nejostřejší tužky v penále, měli štěstí, že měli štěstí.
Ve finále jsem ale spokojená, nad jednou linkou jsem přimhouřila oči, druhou jsem si užila, jedná se o první díl nové série ČERNÝ LED, a já se budu těšit na další.
(LISTOPAD 2023)
Není úniku Yrsa Sigurðardóttir
Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak s nadšením přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v odlehlém, zapadlém koutě západoislandského venkova... více