Ostrov Lewis je drsný ale krásný ostrov ve Vnějších Hebridách. Geograficky leží možná (kromě Islandu) asi nejseverněji, ze všech dějišť různých severských detektivek. Ještě více na sever, ztracen v chladném, bouřlivém a nelístostném moři leží nepřístupný ostrůvek Sula Sgeir ( v knize se jmenuje An Sgeir) neboli Skála.
Hlavním hrdinou příběhu je detektiv Fin Macleod, které na Lewis zavede vražda, která má hodně podobný modus operandi jako jiná vražda v Edinburghu, kterou právě vyšetřuje. Fin na tomto ostrově prožil své dětství ale na spoustu let minulost a své rodiště vymazal ze své paměti.
Na ostrově mu dělá parťáka jeden místní policista a jinak vyšetřuje násilnou smrt místního vyhlášeného tyrana téměř na vlastní pěst.
Tak jak pokračuje vyšetřování a Fin potkává různé lidi ze své minulosti hromadí se záhady, temná tajemství, nedořčená obvinění a atmosféra houstne a plní se temnotou a tajemnem. Ve vyprávění se pravidelně střídá součastnost a retrospektivy od nejranějšího Finova dětství až do doby těsně před jeho odchodem z ostrova a vrcholí mohutným finále, kdy se obě časové roviny protnou.
Vyprávění je strhující a autor dovedně vykreluje nejen divokou krásu krajiny ale i svazující a neradostný život na ostrově, kde každý zná každého a vymanit se z chladných okovů zdejšího života se podaří jen málokomu. Většina vyprávění, jak toho, které se odehrává v součastnosti ale i toho, které se odehrává ve vzpomínkách hlavního hrdiny, se točí kolem jeho nejlepšího přítele Artaira a Marsaili jeho první láskou.
Vyprávění zejména to, které se odehrává v minulosti, je protkané spoustou skotských reálií a gaelských slov, které ale zejména, když už se dostatečně ponoříte do příběhu, čtenáře (či posluchače) ještě více přibližují dějišti tohoto dramatu. Ať je to samotná Skála, kde se odehrává drsný a krvavý lov ptáků guga nebo Crobost a jiná místa na ostrově Lewis. V půlce příběhu jsem se už virtuálně projížděl V Google Street View a zkoumal, kde leží a jak vsoučastnosti vypadají místa, která jsem znal jen z vyprávění autora. Hledal jsem informace o fotografie guga, lewiských šachových figurek a černých domů, což svědčí o tom, že mne příběh uhranul, jak málokterá jiná.
Pochválit musím i parádní obálku knihy a kterou překonává jen obálka dalšího románu od stejného autora, která se jmenuje „Muž z ostrova Lewis‟. Pokud si román pořídíte jako audio knihu, tak zjistíte, že to, že toto vyprávění ještě o minimálně jeden level vylepšené parádním přednesem Jiří Dvořáka, nezískalo cenu „Audiokniha roku 2013‟ žádnou náhodou. Jiřího Dvořáka si možná budete pamatovat jako sympatického detektiva Sumaru (s pozitivním vztahem k alkoholu) z českých minisérií „Ďáblova lest‟ nebo „Ztracená brána‟ a je vidět, že umí zahrát i skotské poldy.
Pokud jsem to ještě nezmínil, tak ta kniha se jmenuje „Skála‟ a jejím autoem je skotský spisovatel Peter May. Pokud po této knize sáhnete, ať už v podobě klasického analogu, či moderního digitálu či dokonce audioknihy, tak rozhodně neprohloupíte.
Skála Peter May
Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou ví... více
V te knize zadne vysetrovani ve smyslu logika, dedukce, spekulace neprobiha. A to, jak je nakonec odhalen pachatel, co zvladne dite na prvnim stupni. Recenzi povazuji za pokracovani marketingu.