Nesmyslnost - Dan Ariely
recenze
Nesmyslnost: Jak je možné, že racionálně uvažující lidé uvěří neracionálním „pravdám“? (2024) / wassilVelmi dobrá kniha. Ariely popisuje jak se z obyčejného profesora sociologie stal úhlavní nepřítel všech fandů konspiračních teorií, hlavně v době covidu.
Jak mu to rozhodilo život, což ho vedlo k tomu, aby se hlouběji zabýval tím, proč lidé postupně propadají do "víry v mylná přesvědčení", jak on to nazývá. Kniha vás provede, jak to všechno do sebe krásně zapadá. V knížce jsou velmi pěkné příklady ze života, viz. maminka synka, který si zapomněl roušku, a proto byl vyloučen ze třídy a kam to všechno vedlo. Jak se snažil kontaktovat lidi kteří ho dehonestovali na sociálních sítích, jak se s nimi snažil promluvit.
Překlad a jazyk knihy je moc hezký, žádné složité konstrukce, přehršel odborných výrazů, to tady není.
Opravdu výborná kniha, kterou stojí zato si přečíst.
Nesmyslnost: Jak je možné, že racionálně uvažující lidé uvěří neracionálním „pravdám“? Dan Ariely
Co lidi vede k tomu, aby uvěřili dezinformacím a konspiračním teoriím? Dezinformace nás ovlivňují každý den, jak v osobní rovině, tak i na společenské úrovni – od světa sociálních sítí po politické debaty, od běžných rozhovorů v ... více