Neviditelné kořeny – výjimečná kniha nejen o historii Zlína

recenze

Neviditelné kořeny (2023) 5 z 5 / Terkaodkafe
Neviditelné kořeny

Hynek Čapka v knize Neviditelné kořeny vzdává poctu Zlínu a popisuje v ní vznik baťovského impéria, ale i porevoluční úpadek. Milovníkům historie a města na řece Dřevnici by rozhodně neměla uniknout.

Poklidné dny studia na VŠE Pavlovi naruší revoluční události roku 1989, do kterých se zapojí. Změna režimu mu umožní pátrat po rodinné historii a také po historii zlínské Baťovy továrny. Do té ve třicátých letech nastupuje mladíček Tomáš, který chce dobít svět a také srdce své vyvolené Anežky. Jenomže přichází válka a nakonec i komunistický převrat. Zdánlivě nesouvisející osudy tří postav se nakonec spojí do jedné dějové linky.

Kniha zlínského autora Hynka Čapky vás přesvědčí o dvou věcech. Tou první je, že autor umí velmi dobře psát. Tou druhou je, že opravdu miluje Zlín a jeho historii. Dějiny Zlína a zejména jeho bouřlivý vývoj ve dvacátých a třicátých letech minulého století jsou velmi vděčný námět. Je až s podivem, že se mu mnoho spisovatelů v beletrii příliš nevěnovalo. V této knize je rozvoj Zlína a Baťů popsán velmi nenásilnou a čtivou formou. Čtenáři se dozví perličky z fungování Baťovy školy práce, jak to probíhalo u továrního kruhu či o počátcích marketingu v Čechách.

Druhá časová rovina zase popisuje sametovou revoluci očima studenta, který byl přímo u toho. Zároveň si i přečteme o změnách, které pád socialismu na vysoké školy přinesl a jak rychle se musely adaptovat na změny. Neviditelnými kořeny ale celou dobu jako strašák prostupuje děsivý nástup komunismu, který měl pro Tomáše s Anežkou zničující důsledky a také měl vliv i na Pavlův osud.

Autor své čtenáře nutí být neustále ve střehu, protože svůj román rozdělil do několika časových rovin. Ocitáme se tu na konci let čtyřicátých, abychom o stránku dále podporovali generální stávku v listopadu 1989. Příběhy má autor skvěle rozmyšleny a ke konci jednotlivé hlavní postavy umně svede dohromady. Všichni tři hlavní hrdinové trpí v knize tím, že jim chybí jejich místo v životě. Byli o ně násilně připraveni a chtějí ho opět najít a vyrovnat se s minulostí.

Klobouk dolů před tím, jak skvěle má Hynek Čapka svou knihu vyrešeršovanou. Neviditelné kořeny podle mě mají pouze jednu slabost, a tou je až příliš krásné vyústění příběhu. Ale po tom, co jste s postavami protrpěli, jim tu trochu cukrkandlu v závěru opravdu přejete.

Pokud vás zajímá historie Zlínského kraje, baťovské továrny či transformace společnosti po roce 1989, určitě po této knize sáhněte. Je skvělým popisem toho, jak krásné, moderní a bohaté město uprostřed Evropy dokázala jedna rodina vydupat doslova ze země a jak ho čtyřicet let nadvlády jedné strany téměř zničilo.


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Krev není voda. Románová kronika o rodině ve víru československých dějin. Listopad 1989. Vysokoškolák Pavel prožívá události revolučních dní, které poznamená rodinná tragédie: jeho otec, příslušník StB, spáchá sebevraždu. Pave... více


Komentáře (0)

Přidat komentář