Ve stínu arény
autorka: Ivana Špičková
Děj se odehrává v období 91 př. n. l. v Malé Asie a začíná Brasidiasovým příjezdem do Ravenny, kam byl jako otrok prodán poté, kdy po zinscenovaném obvinění byl jeho otec – soudce – odsouzen k smrti za to, že nechal popravit zločince, který byl, jak posléze vyplynulo, nevlastním bratrem konsula Philippa.
Brasidiase koupil lanista Longinus – majitel gladiátorské školy.
A tím začíná příběh gladiátora Brasidiase. Zaznamenáváme jeho úspěchy i pády, fandíme mu a také se strachujeme o jeho život. Přejeme lásce se Ziakou, a také bychom mu přáli, aby se shledal s matkou a sestrou. Proto se budeme těšit na avizované pokračování této knihy.
Myslím si, že po této knize může sáhnout i čtenář, který historické knihy až tak nemusí. Kniha je čtivá, svižná a má děj. Konečně autorka (ano, holky mi moc jako autorky nesedí), která se s tím nepárá. Děj odsýpá, napětí graduje, gladiátor gladiátoruje. Žádné nudné popisy květin, které vyrostly ze slz smutných rodičů a zarmoucených lásek. Ani žádné rádoby pornoromantické scény, kdy se láva valý z vulkánu a tak... Prostě dobré, jen tak dál. A zkusil bych i jiné téma... Proč? Jen tak, líbí se mi autorčin styl a historické romány jsou mnou trochu upozaďované, takže bych přečetl i rád něco z budoucnosti -).
Jediné, co bych vytkl a zároveň doporučil, vybrat jiného korektora, v knize byla opravdu brutálně velká četnost překlepů i gramatických chyb. Otec nebo ocet bylo jedno, oba asi byli dost kyselí :-) No korektora bych asi prodal a nechtěl moc velkou částku -)

Historickým románem Ve stínu arény, tentokrát vtáhne Ivana Špičková své čtenáře do Malé Asie, v období 91 př. n. l. Hrdina románu, syn vysokého úředníka, Brasidias, je podvodně zbaven cti, rodiny, majetku a stává se otrokem a jako... více