O jednom osudovém létu
recenze
Nebe ze zlata (2020) / MilenneWaverKaždý z nás má místo, ve kterém rád tráví čas. Pro někoho to může být třeba knihovna nebo les, ale pro Lou to je opuštěné panské sídlo, které se nachází nedaleko jejího domu. V tomhle sídle toho zažila tolik! Ochutnala sladká jablka ze sadu u domu, přečetla některé z knih v knihovně... a určitě by ve svém oblíbeném místě strávila i více času, nebýt toho, že se do něj vrátí jeho majitelé. A to se vší parádou! Sídlo naplní smích, hudba, večírky i plesy, a Lou s novými příchozími i pomalu naváže přátelství. To ale netuší, co všechno na ní ještě čeká.
Lou je dokonalým ztělesněním dívky, která miluje svou svobodu a neřídí se tím, co zajímá zbytek společnosti. Takže, zatímco se její nepatrně starší sestra vdává a zakládá rodinu, Lou chce zažít víc. Vidět víc a nespokojit se jen s tím, co by jí v jejím malém městečku čekalo. A přesně proto, díky její vytrvalosti, laskavosti a síle, si jí také většina čtenářů bez problémů zamiluje.
Ale skvosty najdete i v řadě vedlejších postav. Ačkoliv jsou některé zmíněné jen okrajově, nebo se v knize mnohokrát neobjeví, jejich příběhy mají často ještě větší hloubku než ten Lou. A pro obohacení děje posloužily zkrátka skvěle.
Dějovou linku Nebe ze zlata nejde popsat jinak, než jako sladkou romantickou četbu, kterou si určitě fanoušci Kasie West naprosto zamilují. Zápletka je sice jednodušší a předvídatelná, ale pokud tyhle knihy s oblibou čtete, věřím, že si knihu zamilujete. Třešničkou na dortu je určitě i atmosféra, která je naprosto nepřekonatelná. Dost se v ní odráží jak tehdejší postavení nižších tříd společnosti, tak i nespoutanost její smetánky.
Romantická linka určitě nadchne fanoušky vztahů "od nenávistí k lásce". Ačkoliv nenávist je v tomhle případě už trochu silnější slovo, protože mezi hrdiny probíhá spíše škádlení a pošťuchování, než přímá nelibost. Ale i tak věřím tomu, že si tuhle romantickou linku užijete. Je pomalejší, přirozenější a plusem určitě je i fakt, že bude vhodná pro mladší čtenářky.
Autorčin styl psaní je cíleně jednoduchý, ale k příběhu zkrátka sedí. Navíc to nic neubírá na jeho čtivosti, díky které kniha příjemně ubíhá. Snad jediné, co bych mohla autorce vytknout, je poněkud uříznutý konec. Vůbec bych se nezlobila, kdyby byl trochu rozepsanější a skončil přirozeněji.
Nebe ze zlata jsem si nakonec užila, a po čase se ke knize určitě plánuju i vrátit, protože je jako stvoření pro letní čtení. Takže knihu mohu určitě doporučit. Hodit se bude jak pro její cílové čtenáře, fanoušky YA romancí, ale šanci by jí mohli dát klidně i starší nenároční čtenáři. Pokud nebudete mít zbytečně vysoká očekávání, kniha se vám bude jistě líbit.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.
Nebe ze zlata Laura Wood
Skvěle napsaný romantický příběh, který vám připomene atmosféru románu Velký Gatsby v celé její dekadentnosti a kráse. Tajemná krása dlouho opuštěného panského sídla sedmnáctiletou Lou vždycky lákala. Natolik, že se začala vkráda... více