O myších a lidech

recenze

O myších a lidech (2004) 5 z 5 / Rory007
O myších a lidech

Světoznámá novela O myších a lidech napsaná v první polovině dvacátého století držitelem Nobelovy ceny za literaturu, Johnem Steinbeckem, se hned v době jejího vydání stala hitem, po kterém se vrhl každý milovník knih. I když se jedná o kratší dílo, které je čtenář schopen přečíst do dvou až třech hodin, autor neplýtval řádky a utvořil úchvatný příběh o přátelství, jež v čitateli vyvolá mnoho emocí.

Dílo je postavené na formě dialogů, což byl autorův záměr, aby se jeho výtvor dal předvádět na jevištích nebo zfilmovat. Celá práce pana Steinbecka je psána spisovně, jenomže větší část knihy je, jak už jsem zmínil, založená na dialozích, a postavy, které v knize vystupují, mluví nespisovně. Hlavními hrdiny, kteří nás příběhem provedou jsou Georg (malý, chytrý chlapík, který se neustále stará o Lennieho) a Lennie (vysoký, silný a hloupý muž, který se pravidelně dostává do problémů).

Knížka krásně zachycuje dobu ekonomické krize ve třicátých letech dvacátého století v USA (zde především v Kalifornii), kde dva dělníci a přátelé, Georg a Lennie, putují po jejich rodné zemi a snaží se najít práci na farmě, aby si vydělali peníze na jejich sen, a to na koupi vlastní farmy. Celým příběhem nás provází mlha nejasností, jelikož nám postavy pomaličku odhalují svůj životní příběh, který na konci knihy vše objasní.

V novele bych zejména vyzdvihl poutavost děje, jež mě neustále držel v napětí, a charaktery jednotlivých postav, které autor velmi dobře vykreslil. Knize nemám rozhodně co vytknout. Jedná se o jednu z nejlepších knih, co jsem kdy četl. Koupi ocení hlavně milovníci světové beletrie a historie. Člověk, jehož koníčkem není četba, ale například sledování českých filmových komedií, by si mohl knihu oblíbit, jelikož knižní dvojice Georg a Lennie připomínají známou filmovou dvojku Karla a Otíka z komedie Vesničko má středisková.


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Dva nemajetní zemědělští dělníci přicházejí ve 30. letech 20. století pracovat na farmu do salinaského údolí. Každý z nich má jinou povahu, oba však spřádají sny a iluze, že jednou se jim podaří mít své vlastní hospodářství a budo... více


Komentáře (0)

Přidat komentář