Obyčejná lidská slušnost a odvaha

recenze

Spočítej hvězdy (2014) 4 z 5 / Lumine
Spočítej hvězdy

"...musela si přiznat, jak moc je ráda, že je jen obyčejný člověk, po kterém nikdo nikdy nebude chtít, aby prokázal tolik odvahy."
Pravě jste si přečetli asi mou nejoblíbenější část knížky. Tahle věta se mi vryla do paměti a tahle věta mě také přinutila napsat mou první recenzi, protože tahle knížka si ji zaslouží.
Píše se rok 1943 a v Dánské Kodani žijí dvě nejlepší kamarádky - světlovlasá Annemarie Johanseová a tmavovlasá židovka Ellen Roseová. Válka probíhající ve světě se jich moc nedotýká až na vojáky stojící na ulicích a úbytku sladkostí. Ovšem pak se všechno zvrtne. Židé mají být kamsi odvedeni. Nikdo neví kam, ale ví se, že to není nic dobrého a tak začíná náš příběh.
Rodinný přítel Petr pomáhá rodině Roseových a malá Ellen zůstává u své kamarádky. Jak to všechno dopadne? To si budete muset přečíst. Já vám můžu prozradit snad jen to, že mě mrzí délka tohoto příběhu. Je příliš krátký na tu nádheru a potenciál, který v sobě nosí. Doopravdy. Ani jsem se nestihla rozbrečet, protože nebylo pořádně kde. Dny rychle střídají noci a sice to není uspěchané, ale je to zkrátka nerozvité.
Příběh inspirovaný skutečnými událostmi je plný myšlenek a větiček, které si zapamatujete. Milá a hřejivá knížka, která se nechá přečíst za odpoledne na prosluněné trávě, nebo večer s mladšími sourozenci (nebo dětmi).
A nakonec. Snad doopravdy v této knížce je zaznamenán kus lidské slušnosti a odvahy obyčejných lidí. V knize se vypráví o odboji a o soudržnosti okupovaného národa. Celý příběh se nese v duchu "Vždy budu chránit svou zem a své přátele" a já doufám, že je tomu tak dodnes. Že se dokážeme zase spojit, když bude nejhůř.

Tímto se s Vámi loučím. Budu ráda za odezvu, rady apod. Buďte k mé recenzi shovívaví. Knížce dávám 4 hvězdičky. Je doopravdy krásná, ale mrzí mě ta délka. Možná některé příběhy nemusí být dlouhé, aby řekly hodně... ale tenhle si pár stránek navíc klidně zasloužil.

Spočítej hvězdy Spočítej hvězdy Lois Lowry

Kniha světoznámé americké autorky, jejíž mnohonásobně vyznamenaný román Dárce se dočkal také filmové podoby, zavede čtenáře do Dánska v době druhé světové války. Dvě kamarádky Annemarie a Ellen si zatím válku nijak neuvědomují, po... více

Komentáře (0)