Okno s dívkou a ptáčkem

Příběh začíná ve chvíli, kdy devatenáctiletý René dostává od své matky nečekanou zprávu – prázdniny musí strávit u otce v Normandii.
Pro Reného to není příliš vítaná vyhlídka, protože Francii, a především svého otce, s nímž nemá blízký vztah, vnímá jako něco cizího a vzdáleného.
Jeho matka, zoufalá z Reného selhání u maturity, doufá, že mu pobyt s otcem pomůže najít nový směr.

Otec se živí správou místního hřbitova, a tak Renému nezbývá, než mu pomáhat při práci. Venkovský život v Normandii se Renému zdá monotónní a nudný, dokud jednoho dne při procházce nenarazí na záhadnou dívku Gale.

Ta ho okamžitě upoutá svým zvláštním chováním a tajemnou aurou. Gale má zálibu v pozorování ptáků, a často ji lze vidět s malým ptáčkem v kleci. I když René nerozumí, co za jejich setkáními stojí, záhy zjistí, že ho tato dívka neodolatelně přitahuje.

Gale je zvláštní postavou. Zpočátku o sobě Renému moc neprozradí, drží si odstup a dává najevo, že jejich setkávání jsou spíše náhodná.

Přesto mezi nimi vzniká zvláštní pouto, které Renému postupně začíná měnit pohled na život. Je fascinován jejím tajemstvím a jejími náladami, které ho znejišťují i přitahují zároveň.

Autorka zde vytváří zajímavou dynamiku mezi Reného mladickou nerozhodností a Galeinou zdánlivou nezávislostí.

V průběhu příběhu se atmosféra stává stále napjatější, až jednoho dne Gale náhle umírá.

Pro Reného je to obrovský šok a zlomový moment, který ukončuje jeho letní prázdniny v Normandii. Nejen, že ztrácí dívku, která mu otevřela nové perspektivy, ale zároveň se musí vypořádat s otázkou, jak a proč zemřela. René se po tomto tragickém zážitku vrací zpět do Čech.
Vrátí se jeho život ještě do normálních kolejí?

Po pár letech, kdy René dospěl a našel smysl svého života v kreslení, začne dostávat podivné informace, které znovu otevírají staré rány. René se rozhodne zjistit pravdu. Vrací se na místo, kde se před lety potkali, a snaží se odhalit, co se tehdy skutečně stalo. Postupně rozplétá složitou síť lží, polopravd a manipulací, které Gale obklopovaly.

V další části knihy se příběh vrací zpět do doby, kdy se René s Gale poprvé setkali, ale tentokrát je události vyprávěny z její perspektivy. Máme tak možnost nahlédnout do jejího soukromí a pochopit, co ji vedlo k tomu, že Reného fascinovala, ale zároveň ho držela v určité vzdálenosti. Postupně se odkrývá její pohnutá minulost, která vysvětluje, proč byla tak nevyzpytatelná a záhadná.

Závěrečná část knihy přináší nečekané rozuzlení. René konečně zjistí pravdu o Galeině smrti, která je mnohem složitější, než si kdy dokázal představit. Jeho cesta za odhalením pravdy ho však přiměje k zamyšlení nad tím, jaký vztah ke Gale skutečně měl.

Finále knihy je plné emocí a autorka se zde zaměřuje na morální dilemata, která postavy musí řešit.

Celkově je knížka příběhem o dospívání, ztrátě a hledání pravdy, který kombinuje romantiku s psychologickým dramatem.

Dagmar opět ukazuje, že umí psát postavy, které jsou živé a uvěřitelné, a příběh, který nás vtáhne a donutí přemýšlet nad tím, jak málo toho někdy víme o lidech, kteří nás obklopují.

Okno s dívkou a ptáčkem Okno s dívkou a ptáčkem Dagmar Digma Čechová

Když devatenáctiletého Reného pošle jeho matka na letní převýchovu k otci, nemůže se mu pomstít víc. Pocit frustrace nezmenšuje ani to, že to znamená strávit prázdniny na úchvatném pobřeží Normandie. Dokud se ovšem neobjeví záhadn... více

Komentáře (0)