Oslava léčivých bylin a vztahu k přírodě

recenze

Kdo zachrání Bylínky? (2020) 5 / Patrikos
Kdo zachrání Bylínky?

Začínáme situací na světelné louce, kde se bylínci postupně představí a my zjišťujeme, že se objevila i Aloe, která na louku nepatří , ale byla houževnatá a zakořeněna i zde. Na louku přestaly docházet děti, aby sbíraly bylínky a oni mají pocit, že se ve městě něco začalo dít. Je třeba vyslat někoho, aby to zjistil.
Putování odvážném chrpa a bázlivého řapíka naskýtá platformou uvědomění si jak děti potřebuji čas a prostor, aby se v nich odvaha budovala.
Porovnání léčiv z lékárny vůči léčivům z přírodních zdrojů nechám na rodičích dětí.
V dnešní době se málo vidí kniha, která má v sobě více rovin: seznámí s fakty, poučí o fungování přírody, vytvoří příběh plný pozitivních vztahů. Zjištění změny situace v okolí, hledání důvodu této změny; rozhodování, kdo se vydá na cestu, a na závěr zjištění, že svět se sice mění, ale nemusí se měnit naše přesvědčení a osvědčené postupy.
Velmi moje děti zaujala Bylibabča, která srozumitelným způsobem vyložila užitečnost a využitelnost oblíbených bylin na naše zdraví.
Co se týče řapíku, jenž se postupně mění a získává smělost, ten si mě osobně velmi získal.
Další postavy a jejich růst je již překvapením pro čtenáře.
Autorka se mě oslovila svým hlubokým citem pro křehkost dětské duše - co je skryto, bude odhaleno.

Kdo zachrání Bylínky? Kdo zachrání Bylínky? Markéta Krejčí

Bylínci si spokojeně žijí na Světelné louce. Jenže odvážná Chrpa si jednoho dne všimne, že lidé už nechodí sbírat bylinky tak jako dřív, a rozhodne se vypátrat proč. Spolu s kamarádem Řepíkem se vydávají na dobrodružnou cestu do m... více

Komentáře (0)