Pes baskervillský

Nikdy si ani mozek rozrušený v horečných snech nemohl představit nic divočejšího, děsivějšího a ďábelštějšího nad toto temné tělo a nad tuto divou tvář, jež vyrazila proti nám z hradeb mlhy.

V Bakerské ulici navštíví sehranou dvojici sestávající z Sherlocka Holmese a doktora Watsona doktor Jakub Mortimer. Přišel, protože sir, který byl jeho přítelem, a pro nějž pracoval jako lékař, zhynul ošklivou smrtí. Vypráví těmto dvěma pánům o historii rodu Baskervillů a o prokletí, které pronásleduje rod už po stovku let. Jedná se o nepříliš roztomilého pejska se žhnoucíma očima a děsivým vzhledem, který dle doktorova mínění stojí také za smrtí sira Charlese. Byl příčinou smrti tento ďábelský zjev, anebo snad jde o chladnokrevnou vraždu?

Nakladatelství Omega minulý měsíc uvedlo na trh nové vydání klasického románu Pes Baskervillský od sira Arthura Conana Doylea. A to v archaickém překladu Josefa Pachmayera z roku 1905. Ten mimo jiné dokresluje atmosféru románu. Knihu také zdobí obálka, kterou navrhl Jiří Miňovský.

Pes Baskervillský je povedená detektivka s prvky thrilleru, která vtáhne čtenáře do děje a jen stěží pustí. Zprvu mohou nastat problémy s překladem, který, jak už jsem zmínil, je plný zastaralých výrazů. V románu je řada zápletek, které autor mistrně propletl a konečné rozuzlení je překvapující.

Kniha jistě potěší i dnešního čtenáře, poněvadž se jedná o dobrou detektivku, která nepostrádá dostatek akce a bude se zamlouvat jednak všem příznivcům detektivek, jednak hororovým nadšencům.

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Sir Karel, pán na Baskervillském zámku, zemřel za záhadných okolností. Stála za jeho smrtí stará kletba, která podle legendy jeho rod pronásleduje již od anglické Velké revoluce? Nezdá se to rodinnému lékaři doktorovi Mortimerovi.... více

Komentáře (0)