Pod stolem (aneb Neobyčejná cesta malého drobka)
recenze
Pod stolem aneb Neobyčejná cesta malého drobka (2024) / bajubNevím, jak je to u vás, ale pod naším jídelním stolem to snad po každém jídle doslova žije a já vždycky s nadsázkou říkám, že si pod něj můžeme pořídit slepičky, které by se z množství drobků krásně napapkaly. Ovšem pak k nám doputovala knížka Pod stolem (aneb Neobyčejná cesta malého drobka) a rázem na život pod jídelním stolem nahlížíme jinak.
Violka na první pohled působí jako holčička svého věku - ráda si hraje pod stolem, pořádá čajové dýchánky, čte pohádky, jenže má jeden vzácný dar, aniž by o tom věděla. Skrze svou fantazii umí vdechnout neživým věcem život. A tak to pod jejich stolem skutečně žije - kromě rybenky Inky se setkáváme s drobky Zázvorkem, Piškotem a Vdolečkem nebo třeba se starým vysavačem Aloisem.
Nováček Zázvorek se pod taktovkou nebojácné Inky učí pravidlům přežití, páč nechat se vysát znamená v životě drobka dost zásadní problém. Proto celé společenství z pod stolu uklízí chuchvalce prachu, aby nebylo třeba tak často zapínat Aloise, starého pana vysavače. Jenže co se jednou nestane! Inku vyhodí spolu s politou knihou do odpadkového koše! Proto se Zázvorek (do té doby velký strašpytel) rozhodne opustit bezpečí domova a vydat se na skládku, aby svou kamarádku zachránil!
Pod stolem vám kromě knižního dobrodružství nabízí i druhou linii příběhu, kterou buď využijete, nebo necháte být. Je to na vás. Ale za mě je tento přesah velmi důležitý (obzvlášť v tomto období, kdy konzum doslova požírá smysl Vánoc). Věnuje se totiž udržitelnosti, zbytečnému plýtvání (nejen jídlem) a vztahu k věcem, což je téma, které už s naší pětileťačkou probíráme - co s hračkami, s nimiž už si nehraješ, opravdu potřebuješ další panenku? Vždyť už jednu máš a jen tam leží v koutě, vůbec si s ní nehraješ (tohle je samozřejmě jen příklad, páč u nás zrovna frčí panenkovské období ve velkém). Kupovat další dobrůtku? Vždyť jich tam máš spoustu od Mikuláše. A pomalinku polehounku už začínám používat argumentaci s naší planetou - někdy se to daří, jindy méně, někdy vůbec, ale řídím se heslem, že i malé činy můžou změnit svět.
Pokud razíte podobnou filozofii, rozhodně se po knížce Moniky Hulíkové podívejte, nabídne vám spoustu námětů k povídání.
Děkujeme paní autorce za knihu, moc jsme si ji užili .
Pod stolem aneb Neobyčejná cesta malého drobka Monika Hulíková
Copak asi dělají drobečky pod vaším stolem, když je nevysajete? Jen se tam povalují? Opravdu? Pod stolem, kam si ráda chodí hrát malá Violka, nemají drobci Vdoleček, Piškot a Zázvorek na zahálku čas. Pod taktovkou rybenky Inky tad... více