Podivné Pověsti kraje Přimdských Chodů

recenze

Pověsti kraje Přimdských Chodů (2018) 1 z 5 / Petr1949
Pověsti kraje Přimdských Chodů

Kniha přináší řadu neznámých pověstí z kraje, který v minulosti přišel o svou historickou paměť. Žiji s rodinou na Přimdě přes 50 let a vždy jsem se snažil dovědět něco z minulosti o životě v okolí této obce, dnes i kdysi města. Očekával jsem proto, že v tomto směru, bude pro mě kniha významným přínosem. Byl jsem však nemálo zklamán.
Autor se sice snaží vypadat jako seriózní, ale přitom neváhá do textu přidat své politické názory a rádoby vtipný jazyk postav. Jak mohou čtenáři autorovi věřit, že "Pověsti" nejsou tendenčně zkresleny podobně, jak tomu nezřídka bývalo za éry komunismu nebo nacismu.
Příklady: Na závěr pověsti O Vítkovi a Chodském kříži se dočtete:
"Chodský kříž se zkrátka vždy vrátil v dobách, pro český národ nejtěžších...
...Kdo ví, možná, že objeví znovu. Kde? To nevím, ale kdybych mu mohl poradit, pošeptal bych mu adresu jedné velké budovy v Bruselu."
Druhý příklad z pověsti O založení Bohuslavi, kdy Bušek z Velhartic purkrabímu Bohuslavovi ze Švamberka na otázku "Kde jsou všichni...", odpovídá "Odjeli. Na chaty, k moři na nákupy a tak různě."
Po dalších několika kapitolách jsem knihu navždy odložil.
Souhlasím s názorem, že čím dál tím více rozhodnutí a nařízení je nesmyslných některá z nich jsou spíše cestou do pekel. Do takové knihy ale autorovy politické názory nepatří. Stejně tak i době naprosto neodpovídající jazyk v řeči postav. Autor má sice právo na uměleckou nadsázku, zvlášť u takového žánru, ale...


Pověsti kraje Přimdských Chodů Pověsti kraje Přimdských Chodů Jindřich Sahulka

Kniha vypráví 32 pověstí z kraje pod Přimdou. Z kraje, kde celých pět set let žili Přimdští Chodové. Chodské pověsti jsou osobité atmosférou a zejména tím, že převážná většina z nich vypráví příběhy obyčejných lidí. Samozřejmě, že... více


Komentáře (0)

Přidat komentář