Případ Ludvík

Téma Ludvík II. je bažina, matoucí a fascinující zároveň, protože se z ní stále vynořují nové kousky puzzle a další nesrovnalosti. Jinými slovy: Ludvík je dokonalý kriminální případ. Rozumný spisovatel by nad ním mohl kroutit hlavou.

Nebo si sednout a napsat následující příběh.

Ludvík II. a jeho osobní lékař byli nalezeni mrtvi v roce 1886 v mělkých vodách Starnberského jezera. Jak se to mohlo stát, když jim voda sahala sotva po pás? Zabili se navzájem - nebo byli nemilosrdně zavražděni? Kdo v té době věděl přesnou příčinu, byl nemilosrdně odstraněn a tajemství nikdy nebylo vyzrazeno. Po více jak sto letech se dostává do rukou Stevena Lukase svazek, který obsahuje zašifrovaný deník jistého Theodora Marota - králova důvěrníka. Steven je historik, majitel antikvariátu, a uvědomuje si, co právě drží v rukou. Vždyť smrt bavorského krále patří mezi nejzáhadnější úmrtí světové historie. Deník spolu s fotografiemi zachycuje poslední rok života Ludvíka II. Jsou Marotovy vzpomínky tak nebezpečné, že je musel zaznamenávat tajným písmem?

Stevenův život se rychle změní, jednu chvíli je v klidu sám ve svém antikvariátu a v další chvíli má šanci objasnit nejslavnější kriminální případ novějších německých dějin! Bohužel nebude to jednoduché, o deník se začnou velice rychle zajímat i další lidé a on je nucen se vydat na útěk, v kterém mu pomůže Sara Lengfeldová - historička umění. Společně se vydávají po zámcích, které vytvořil Ludvík, a sledují stopy, které jim Marot zanechal. Cesta k odhalení je velice obtížná, plná záhad a nebezpečí. Podaří se jim uniknout před pronásledovateli a odhalit Ludvíkova vraha?

„Nedělejte to!" zašeptala žena, která mu zjevně četla myšlenky. „Přece nevěříte, že vám strčí do ruky pár bankovek a nechají vás běžet! Mýho strýčka zabili a s vámi by udělali totéž. Jestli jim dáte tu věc, je z vás mrtvola. Dřív, než řeknete švec."
Steven se nervózně zadíval k zabarikádované výloze, za níž se rýsovaly dvě hranaté postavy. Jedna z nich právě vytáhla zpod bundy malý černý předmět, který se podezřele podobal pistoli.

Dlouho bude trvat, než dostanu Případ Ludvík z hlavy. Nestačilo mi „jen" přečíst knihu, musela jsem si vyhledat další informace o Ludvíkovi. Líbí se mi způsob, jakým spojuje autor současnost s minulostí a skutečnost s fikcí. Od Olivera Pötzsche jsem četla celou sérii o Katově dceři, takže Případ Ludvík pro mě byla jasná volba. Navíc mám ráda historické knihy a hlavně ty, které jsou založeny na skutečných osobnostech. Sice je zde mnoho detailů vymyšlených, ale mnohem víc jich pochází ze seriózních odborných knih a dochovaných výpovědí svědků.

Přemýšlela jsem, proč je Ludvík tak populární, a je to možná tím, že kolem jeho smrti je tolik tajemství. Ludvík nechal postavit krásné zámky Linderhof, Herrincheimsee a Neuschwanstein, na kterých jsme se ocitly díky pátrání hlavních hrdinů a díky nimž jsem si uvědomila, jak moc bych je chtěla navštívit osobně. Příběhu nechyběly historické postavy, napínavé pasáže a velké množství akce.

Případ Ludvík Případ Ludvík Oliver Pötzsch

Zašifrovaný deník starý přes sto let znamená pro mnichovského antikváře Stevena Lukase úžasný nález. Autorem záhadného textu je důvěrný přítel krále Ludvíka II., bavorského pohádkového krále, a deník možná odhaluje pravdu o jeho l... více

Komentáře (0)